Eet (vegan) met de seizoenen mee

Als je in je leven (of in het nieuwe jaar) slechts één ding wil doen voor een beter leefbare planeet, maak dan de overstap naar een plantaardig eetpatroon. Je slaat daarmee zóveel vliegen in één klap dat er bijna geen ruimte genoeg is in dit stukje om ze op te noemen.

Plantaardig eten is beter voor je gezondheid, je maakt de dieren er blij mee omdat die niet meer gefokt en geslacht hoeven te worden, je helpt het regenwoud te behouden omdat er geen bomen meer hoeven worden gekapt voor het verbouwen van veevoeder en hoe meer mensen plantaardig eten des te meer mensen kunnen worden gevoed van de opbrengst van de akkerbouw (je helpt dus ook wereldwijde honger tegengaan).

lekker plantaardig vegan kookboek review

Klimaatsceptici (en andere zeurkousen) proberen nog wel eens deze feiten tegen te spreken door te beginnen over vegans die avocado’s eten en dat die ingevlogen moeten worden en dat dat ook slecht is voor het klimaat. Een non-argument omdat die ingevlogen avocado nog steeds een minder grote CO2-voetafdruk heeft dan een stuk vlees (het diervoeder dat verbouwd is op de plek waar ooit regenwoud stond moet namelijk ook ingevlogen worden). Bovendien eet niet elke vegan dagelijks avocado.

Lekker plantaardig eten kan namelijk ook met de seizoenen mee met recepten op basis van lokaal geteelde ingrediënten. En die recepten zijn verzameld in de handige klapper ‘Lekker plantaardig’. Daarin vind je 144 vegan recepten die je kunt koken met seizoensgroenten.Boerenkool zonder stamper

Een Nederlandse winter is natuurlijk niet compleet zonder stamppot boerenkool. Als kind at ik het steevast op 11 november bij mijn oma thuis voordat ik met mijn nichtjes Sint Maarten ging lopen door de buurt. Tegenwoordig eet ik het natuurlijk niet meer met worst en spekjes maar met de vegan varianten. In de receptenklapper lees ik een variant met sojasaus en rooktofu: ook heerlijk.

Er staan ook recepten in met boerenkool waar je helemaal geen stamper voor nodig hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van spaghetti met boerenkool en tomaat? Ik vond ‘m erg lekker. Ook de zoete aardappel met gerookte tofu en boerenkool vond ik een succes. En zo hebben we de eerste weken van het nieuwe jaar elke week een ander recept uit de klapper geprobeerd. Op basis van seizoensgroenten, dus ‘groen’ en ook voordelig want de recepten bevatten weinig tot geen dure ingrediënten.

Niet instagrammable, wel lekker

Ik was erg benieuwd naar de paddenstoelenpaté: was het nou een ovenschotel of paté? De schrijvers van het recept leken er ook niet helemaal uit te zijn. Er gingen paddenstoelen in het recept, penen, cashewnoten, bloem, tijm en gistvlokken. En ook nog aardappelen. En het moest een nacht lang in de koelkast staan nadat het een half uur in de oven had gestaan. We keken er een beetje argwanend naar, want het zag er niet heel aantrekkelijk uit… maar lekker dat het was! En handig om op een zondagmiddag te maken zodat je het na een lange maandag alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Ik ben benieuwd welke nieuwe recepten de lente ons gaat brengen. Het kookboek van Lekker Plantaardig is te koop voor €19,95.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *