Dat we met zijn allen veel plastic gebruiken is geen nieuws meer. Van het pakje boter in de koelkast tot de tandenborstel in de badkamer, plastic is overal om ons heen. We staan er nauwelijks bij stil. Maar dat zouden we wel moeten doen. Het is door ons dat er elk jaar 300 miljoen ton plastic in de zee terecht komt. Omdat dat wel wat minder mag zijn, is een steuntje in de rug best handig om ons bewust te maken van al het plastic dat we verbruiken.
My Little Plastic Footprint
Heb je die advertenties ook gezien in de bushokjes? Ik vond hem wel opvallen en zag de naam My Little Plastic Footprint. Ik was op weg om boodschappen te doen, maar toen ik thuis kwam besloot ik die app eens te installeren. Ik zag wel al dat de reviews wisselend waren. De app werd ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties. Zo zitten o.a. de Plastic Soup Foundation en de Ocean Recovery Alliance in het team.
Het doel van de app is om je inzicht te geven in je plastic verbruik en je te helpen dit te verminderen. Ik was best benieuwd hoe dat zou worden aangepakt. Als je de app geïnstalleerd hebt, begin je met een inlog aanmaken, dat gaat heel snel en makkelijk. Dan geef je aan welke plastic producten je sowieso al niet gebruikt. Op basis daarvan berekent de app je PMI (Plastic Mass Index). Voor Nederland is dit getal 99, ik zat op 95.
Plastic in keuken, badkamer en de tuin
Maar je bent nog niet klaar. Je kunt nu kiezen uit een aantal categorieën, zoals badkamer, keuken, vrije tijd en huis. Bij elke categorie staan er veel gebruikte voorwerpen. In de keuken zie je bijvoorbeeld plastic bakjes, zakjes, bestek, spatels en snijplanken. Gebruik je hier iets niet van, dan kun je dat ook afvinken. Gebruik je het wel, dan geeft de app hier milieubewuste alternatieven voor, zoals de beewrap, glazen potten en natuurlijk gewoon geen plastic bestek gebruiken.
Onder de categorie huis vind je het kopje de was doen. Maar gek genoeg wordt er als tip voor wassen alleen aangegeven dat lange wasprogramma’s je kleding doen slijten. Dat zorgt ervoor dat er microvezels vrijkomen. De tip is om korte programma’s te gebruiken en te wassen op 30 graden. Hoewel dat best een goede tip is, wordt er nergens iets gezegd over wasmiddel. Ja, er is een kopje wasmiddel, maar de tip die daar staat is dat je vloeibaar in plaats van poeder wasmiddel zou kunnen gebruiken. Maar… Waarom wordt er niets gezegd over biologisch wasmiddel of zelfs wasnoten? Waarom niets over plastic verpakkingen die je kunt vermijden? Dat is een gemiste kans.
Gek genoeg is er in de app niets te vinden over schoonmaakmiddelen, die toch ook zorgen voor veel plastic afval. Wel vind je bij de badkamer natuurlijk zeep, shampoo en cosmetica. Ook wattenstaafjes, scheermesjes, maandverband en tandenborstels worden genoemd. De tips die gegeven worden zijn niet altijd even praktisch. Gebruik je gezichts- of handencrème? Dan is de tip om producten met kokosolie in een glazen pot te gebruiken. Dat lost zeker niet alle problemen op en zal weer nieuwe problemen opleveren als iedereen dat zou gebruiken (palmplantages in plaats van oerwoud?). Er zijn veel meer mogelijkheden. Een andere tip die bij het maandverband staat genoemd is om als alternatief de menstruatiecup te gebruiken. Hoewel dat een goede tip is, zijn ook hier echt wel meer mogelijkheden te verzinnen.
Handige tips of toch niet?
De kracht van een dergelijke app zit deels in het bewust maken van waar plastic allemaal in zit. Je merkt dan pas hoe vaak je het gebruikt. Dat doet deze app zeker en in de reviews kun je lezen dat dit voor sommige mensen al een eye-opener is. De tips daarentegen zijn soms te beperkt, te onpraktisch en laten andere goede mogelijkheden weg. En dat schoonmaakmiddelen helemaal niet worden genoemd is een groot gebrek. Juist de tips zijn wat de kracht van deze app zou kunnen zijn. Er valt dus nog best wat te verbeteren aan de app. Maar er wordt aan gewerkt, dus de kans is groot dat dat nog gebeurt.
Ondanks de gebreken toch een leuke en informatieve app. Ik heb al heel wat producten weggestreept en kwam daarmee op een PMI van 86. Het kost wel even tijd om alle categorieën door te werken en elk product aan te klikken, dus ik kom vast nog wel lager uit. En natuurlijk ga ik zeker proberen mijn eigen plastic verbruik nog verder te verminderen. Met dit steuntje in de rug gaat dat vast lukken!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.