Hoe duurzaam is het om online je boodschappen te doen?

Tegenwoordig doe ik mijn dagelijkse boodschappen online en laat deze thuisbezorgen. Niet uit vrije keuze helaas, maar omdat ik nu al een jaar worstel met long covid klachten. Maar ik ben niet de enige die de thuisbezorgoptie van supermarkten gebruikt. Inmiddels bestelt 1 op de 6 huishoudens hun boodschappen online. Hoewel het veel voordelen heeft, vraag ik mij af hoe milieubewust dit nou is?

hoe duurzaam is online boodschappen bestellen blog

Het gemak van boodschappen aan de deur krijgen

Eerlijk gezegd is online boodschappen doen voor mij een zegen. Vorig jaar april kreeg ik corona en toen ik na twee weken herstelde van de griepachtige klachten, bleef ik zitten met vervelende long covid klachten. Ik was fysiek ontzettend snel moe (kon maar 500 meter lopen), had last van spierzwakte en verzuring. Boodschappen doen was gewoon geen optie en wekenlang je buren vragen ze voor je te doen ook niet. Gelukkig was daar de bezorgdienst van Albert Heijn.

Als je ziek bent, lange werkdagen maakt of het gewoon erg druk hebt, is online boodschappen doen een goede oplossing. Het scheelt een hoop tijd: je boodschappen uitzoeken doe je gewoon tussen de bedrijven door en je hoeft niet naar de supermarkt te rijden. Ook hoef je niet zelf met je zware boodschappen te zeulen. Bestel je online bij je supermarkt, dan wordt alles netjes bij je op de stoep gezet. Het kan zelfs schelen in het kopen van ongezonde snacks, omdat je niet langs de schappen komt. Maar al die rondrijdende bezorgwagens, dat is toch zeker niet milieubewust?

Impact van online shoppen op het milieu

Het lastige van onderzoek doen naar online boodschappen doen, is dat het er erg van af hangt wat je koopt, hoeveel je koopt en waar je dat doet. Onderzoeker Shahmohammadi van de Radboud Universiteit vergeleek drie manieren van shoppen met elkaar: zelf naar de supermarkt gaan, de bezorgservice van de supermarkt gebruiken of bestellen bij een webshop. Hij nam hierbij alleen fastmoving goods mee, zoals toiletpapier, shampoo en dergelijke (geen voeding uit de koeling). De manier van transport, opslag en verpakkingen werden eveneens meegenomen. En het onderzoek werd in meerdere landen uitgevoerd, zoals de VS, UK en Nederland.

Het bleek dat webshops minder milieubewust waren en dat online shoppen bij de supermarkt in 63% van de gevallen juist een kleinere carbon footprint had dan zelf winkelen. Echter, dat gold voor landen als de VS en UK, waar vrijwel iedereen met de auto gaat. In Nederland, waar veel gefietst wordt, zijn deze cijfers anders. Hier gaat slechts 44% van de mensen met de auto voor hun boodschappen.

De conclusie van het onderzoek is dat het vooral uitmaakt hoeveel je koopt en op welke manier je dat doet. Doe je boodschappen met de auto, dan geldt hoe meer je per boodschappenrit koopt, hoe kleiner je voetafdruk is. Ga je met de fiets, dan maakt het natuurlijk niet uit. Ook de verpakkingen spelen een rol. Bestel je maar één product, dan moet dat wel apart verpakt worden.

online boodschappen doen duurzaam

De beste route plannen

Nu werd hierbij alleen gekeken naar ongekoelde producten en ook kleine, losse bestellingen. Shop je bij een supermarkt je dagelijkse boodschappen, dan moeten deze gekoeld vervoerd worden. Vaak geldt ook een bestel-minimum. Zo moet je bij AH voor minstens 50 euro bestellen, dus kleine bestellingen zijn niet van toepassing. Voor dit soort boodschappen geldt wel dat er maar 1 wagen hoeft te rijden die de boodschappen van vele mensen vervoert. Gelukkig wordt er veel gebruik gemaakt van recyclebare verpakkingen, zoals kratten en plastic tassen. Dat maakt online boodschappen doen redelijk milieubewust.

Wat ook veel invloed heeft is hoe je je bezorgmoment kiest. Wil je dat je boodschappen altijd op een specifiek tijdstip aankomen, en stel je dit zelf in, dan kan dat minder milieubewust zijn. De kans is dan groot dat de bezorger moet omrijden om precies op dat tijdstip bij jou te zijn. Ik had eerst ook altijd ingesteld dat ik precies om half 9 mijn boodschappen wilde hebben. Maar het is natuurlijk milieubewuster als de route efficiënt kan worden ingepland door de bezorger. Dus maak vooral gebruik van het “groene” levertijdstip.

Concurrentie voor de grote supermarkten

Behalve de bekende grote supermarkten waar je online kunt bestellen, komen er ook steeds meer alternatieve mogelijkheden om je boodschappen te doen. Deze onderscheiden zich door duurzamer te zijn of alles leveren voor volledige maaltijden. Zo heb je nu ook winkels die verpakkingsvrije producten leveren of alleen biologische producten aanbieden. Er zijn tevens duurzame maaltijdboxen, die mogelijk ook milieubewuster zijn dan zelf boodschappen doen (vanwege de afgemeten porties).

Online boodschappen doen? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit of dat nou zo milieubewust is. Het is voor mij op dit moment een noodzaak, maar als ik (ooit) weer fit word, dan doe ik ze graag weer lekker zelf op de fiets.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Hoe duurzaam is het om online je boodschappen te doen?

  1. Dzukou zegt:

    Een geweldige blog over een duurzame toekomst en milieuvriendelijk leven. Met zoveel ideeën over een duurzame toekomst en beter leven, moedigt het ons aan om waarde om ons heen te vinden en het milieu te helpen groeien naar een betere plek. Wij bij Dzukou geloven en ondersteunen het idee van een plasticvrije samenleving met een klein initiatief met ons platform. U kunt bijdragen aan en deelnemen aan het gevoel van minimalisme door milieuvriendelijke producten in uw dagelijks leven toe te passen. Dzukou heeft een grote verscheidenheid aan producten die zijn gemaakt van materialen zoals hout. Bamboe, Zijde veroorzaken geen schade aan het milieu en voegen een enorme waarde toe aan uw dagelijks leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *