Leuke nieuwtjes waar ik blij van werd vorige maand.
Rol het strand op
Tijdens mijn vakantie in Cornwall zag ik een aanplakbiljet bij de opgang van Perranporth beach: als je een speciale rolstoel nodig had die het strand op kon, dan kon je een nummer bellen en er één boeken. Een fijn idee waarvan ik hoop dat het ook in Nederland mogelijk is of zal worden. In de Verenigde Staten is organisatie Catalysts Sports actief, zij zorgen ervoor dat steeds meer National Parks toegankelijk worden voor mensen met beperkte mobiliteit. Zij zorgen voor speciale rolstoelen die geschikt zijn voor natuurpaden.
De zeven groene landen
Zeven landen zijn inmiddels zo ver dat ze maar liefst 99% van hun elektriciteit op ‘groene’ wijze genereren. Helaas is Nederland nog niet één van die landen: Albanië, Bhutan, Nepal, Paraguay, Ethiopië, IJsland en Congo zijn de groenste kinderen van de klas.
Costa Rica, Noorwegen en Namibië staan met 98% en 97% ook in de top tien van pioniers als het gaat om hernieuwbare energie.
Een band met de aarde
De Nederlandse regering zal zich niet zo snel sterk gaan maken om op een plaats in de top 10 van groenste landen te komen te staan. Sterker nog, het nieuwe ‘Regeerakkoord op hoofdlijnen’ lijkt zich er volledig op te richten om de aarde zo snel mogelijk te verwoesten. Daarom kon je bij Milieudefensie een actiepakket bestellen om te laten zien dat jij je wél druk maakt om de opwarming van het klimaat.
In het pakket zitten posters die je op prominente plekken op kunt hangen en een polsbandje (of, als je een groot pakket bestelt, meerdere polsbandjes). Met zo’n polsbandje was je natuurlijk helemaal klaar voor de klimaatmars op de Zuidas die 31 mei plaatsvond. Deze mars wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband (de Klimaatcrisis Coalitie, KCC) dat bestaat uit Greenpeace, Fridays for Future, FNV, De Goede Zaak, XR, Fossielvrij, Oxfam Novib en Milieudefensie.
Maar ook als je niet gaat laat je met dit bandje zien dat jij je zorgen maakt om de opwarming van de aarde. De streepjes op het bandje staan namelijk symbool voor de toenemende opwarming van de aarde.
Ge-upcyclede plantenrekjes
Onlangs kreeg ik van mijn bank een nieuwe DiGi-pas, de oude kon ik naar ze terugsturen. Ik dacht nog: dat is niet heel duurzaam, zo’n nieuw apparaat, kan ik er niet beter een nieuwe batterij in doen? Gelukkig is mijn bank innovatief als het gaat om duurzaam: ze hebben van de oude DiGipassen plantenrekjes laten maken. Dit deden ze in samenwerking met Better Future Factory (sustainable design studio).
Het plantenrekje bestaat volledig uit gerecyclede materialen en is in Nederland geproduceerd. De rode zeshoek in het plantenrekje is gemaakt van de behuizing van de ASN Digipas. De zwarte zeshoeken zijn gemaakt van een reststroom zwarte doppen van PET-flessen. En het leuke is: je kunt er een winnen via hun Facebook-pagina.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.