Op het moment dat ik dit schrijf zijn wij als Nederland al ruim een maand in ‘intelligente lockdown’. Voor mijzelf is er niet wezenlijk veel veranderd, ik werkte al vanuit huis, ik heb er nu alleen een kantoorgenoot bij die tussen de middag vegan tosti’s maakt en aan het einde van de werkdag zijn crossfit-oefeningen in de woonkamer doet.
Maar velen zijn in een nachtmerrie beland: ze zijn zelf ziek of hebben een vriend die of familielid dat ziek is of overleden is aan de gevolgen van het coronavirus. Anderen werken in een ziekenhuis (als verpleegkundige, arts, schoonmaker of ondersteunend personeel), een winkel of in een ander vitaal beroep.
Velen van ons hopen dat deze tijd nooit meer terug zal komen. Maar hoe zorgen we daarvoor?
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft aangekondigd mee te zullen werken aan een onderzoek dat zal worden uitgevoerd door statistici uit meer dan 40 landen. Zij zullen onderzoek doen naar de invloed die de mate van luchtverontreiniging die in een gebied heerst heeft op de dodelijkheid van het corona-virus.
De Europese Public Health Alliance heeft al haar conclusies getrokken: mensen die op plaatsen wonen waar veel luchtverontreiniging heerst, hebben een grotere kans om te sterven aan Covid-19.
Zowel de provincie Wuhan in China als Lombardije in Noord-Italië staan bekend als gebieden met een zeer slechte luchtkwaliteit. En in Oost Brabant – de regio in Nederland met de meeste slachtoffers – hangt er veel fijnstof in de lucht.
Helaas ligt juist daar de discussie over de invloed van fijnstof op de volksgezondheid heel gevoelig (dit is na de uitbraak van Q-koorts ook onderzocht en wees uit dat de nabijheid van een geitenboerderij de kans op longontsteking vergrootte) vanwege de boerenlobby die vooral naar industrie en verkeer wijst als het gaat over uitstoot van stik- en fijnstof.
De Europese Public Health Alliance heeft al haar conclusies getrokken: mensen die op plaatsen wonen waar veel luchtverontreiniging heerst, hebben een grotere kans om te sterven aan Covid-19. Studies hebben uitgewezen dat 1 microgram fijnstof méér in de lucht zorgt voor een 15% hogere sterftekans. Vervuilde lucht maakt het virus dus dodelijker en zorgt ook nog eens voor andere complicerende factoren: mensen die in een vervuilde omgeving leven hebben vaker een hoge bloeddruk, luchtwegenaandoeningen of diabetes.
Grimmige conclusies, maar hopelijk zorgen ze ervoor dat men eindelijk in gaat zien dat schone lucht van levensbelang is. Want met schone lucht hebben we een betere kans op genezing van dit en het volgende virus.
Slechts één ding is beter: voorkomen. Maar dat kan alleen als we stoppen met het eten en op grote schaal houden van dieren.
Reacties zijn gesloten.