Terwijl mensen om mij heen blijven praten over ‘lekker weer’ en barbecues, krijg ik het Spaans benauwd van warme, klamme dagen. Waar zijn de Nederlandse zomers van weleer met hoogstens 25 graden en dan een fris buitje?
En waarom geven weerberichten nog steeds hoge cijfers voor onaangenaam warm weer? Gelukkig was er ook goed nieuws deze maand.
Als de kat van huis is
Het spreekwoord leert ons, dat als de kat van huis is, de muizen op tafel dansen. Maar andere dieren zijn een stuk minder blij. Rondzwervende katten (en daar horen ook huiskatten bij die door de buurt lopen) doden jaarlijks vele miljoenen andere dieren: muizen, vogels, reptielen en insecten. Ecoloog Rick Middelbos is geen voorstander van het laten rondzwerven van roofdieren die niet in onze natuur thuishoren: “Normaal gesproken heb je een soort van balans in een ecosysteem. Dan redden niet alle vogels of zoogdieren het, maar sommige ook wel. Maar als je tien tot twintig katten in één straat hebt wonen, dan gaan alle jonge vogels eraan.”
Gelukkig pleit minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Natuurmonumenten is hier een groot voorstander van want het kan helpen om de overlast van verwilderde katten in natuurgebieden aan te pakken.
Boswachters kunnen vangkasten plaatsen om bedreigde diersoorten te beschermen en de gevangen katten terugbrengen naar hun eigenaar, mét het verzoek om het dier voortaan binnen te houden. Nu nog een oplossing voor alle mensen die regelmatig kattenpoep in hun tuin vinden…
Natuurherstelwet
Ondanks een tegenstem van Nederland is in de Europese Unie tóch de natuurherstelwet aangenomen. Initiatiefnemer van de wet, Frans Timmermans, is blij: “Mooie dag voor de Europese natuur: de Raad neemt de natuurherstelwet aan. Ook mooi dat vals spel door Nederland niet is beloond. Maar bovenal: onze natuur krijgt nu een kans op herstel en dat is heel dringend nodig.”
De wet zoals die nu is aangenomen is een versoepeling van de oorspronkelijke plannen, maar het doel is om in 2030 20% van de verwoeste ecosystemen hersteld te hebben en in 2050 alle ecosystemen.
Maar omdat er geen consequenties zijn verbonden aan het niet halen van de doelen is het nog maar de vraag hoeveel landen zich hier echt voor in gaan zetten. Aan de universiteit van Oxford is een manier uitgevonden om beton te maken zónder schadelijke uitstoot, dus dat gaat wellicht helpen.
Minder brand, meer koala’s
Aan de Universiteit van Zuid-Australië is een manier gevonden om bosbranden 500x sneller op te sporen dan met de methoden die tot dan toe gebruikt werden. Deze nieuwe methode maakt gebruik van vierkante satellieten die zijn voorzien van AI.
Geweldig goed nieuws voor het land dat regelmatig geplaagd wordt door bushfires waarbij vaak vele dieren omkomen. En zo houden de brandweerlieden wellicht meer tijd over om met koala’s te poseren voor kalenders en kussenhoesjes.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.