Tweedehands kleding kopen is hip en trendy. Dat is logisch, want zo kun je duurzaam bezig zijn en toch genieten van “nieuwe” kleding. Het voelt goed en het is een duurzame keuze. Zeker als je weet dat wel 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van kleding. Maar is tweedehands kleding kopen eigenlijk wel zo duurzaam? Dat verschilt nogal per situatie.
Is het duurzaam of niet?
Ik zal er verder niet geheimzinnig over doen: tweedehands kleding kopen is (bijna) altijd duurzamer dan iets nieuws kopen. Maar de hamvraag blijft hierbij natuurlijk: hoe vaak draag je je tweedehands gekochte kleding? Hoe vaker je de kledingstukken gebruikt, hoe duurzamer het is.
De voordelen van tweedehands
Tweedehands winkelen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, je bent goed bezig en tegenwoordig is er meer dan voldoende aanbod. In iedere stad zijn meerdere tweedehands, of vintage, winkels. Soms vind je hier zelfs items met het prijskaartje er nog aan. Tweedehands en vintage is hiermee “mainstream” geworden. Maar waar komt al die tweedehands kleding eigenlijk vandaan? En hoe kun je echt duurzaam tweedehands shoppen?
De opkomst van tweedehands online platforms: makkelijk en snel
Er zijn heel veel online platforms waarop consumenten aan elkaar kunnen verkopen. Vinted is heel erg populair. Veel jongeren gebruiken deze online winkels om hun kledingcollectie te verkopen of uit te breiden.
Tweedehands, maar toch fast fashion?
Het aanbod van tweedehands kleding is groot en veel kleding is erg goedkoop. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tweedehandsje van Primark of H&M. Door al die lage prijzen blijft het aantrekkelijk om te veel te kopen. Hierdoor kopen veel mensen meer dan ze nodig hebben. En dat is natuurlijk niet duurzaam!
Bovendien maken we het zo makkelijker voor anderen om nieuwe kleding te kopen voor één avondje stappen en die daarna via Vinted weer te verkopen. De waarde van tweedehandskleding is door de lage kosten voor veel mensen nog lager.
Daarmee verschuift de fast fashion markt van de kledingwinkel naar de tweedehands platformen. Kijk maar eens rond op Vinted: hoeveel kledingstukken zie je waar het kaartje nog aanzit?
Pakketjes gaan de hele wereld over
Je ziet een leuk jurkje, maar het komt helemaal uit Frankrijk. Op Vinted en andere B2C-platforms kun je kleding uit heel Europa kopen. Je kleding legt dan al heel wat kilometers af voor het bij jou in de kast hangt.
Tweedehands kopen in de kringloopwinkel
Gelukkig zijn er ook veel fysieke tweedehands winkels. Mijn favorieten zijn zonder twijfel de traditionele kringloopwinkels. De opbrengst gaat meestal naar een goed doel en de kleding komt direct van andere particulieren. Natuurlijk is het vaak even zoeken en ga je soms teleurgesteld naar huis, maar je moet er iets voor over hebben.
Duurzaam tweedehands? Een aantal tips en alternatieven
Ik geef jullie graag een aantal tips vanuit mijn ervaring én alternatieven voor tweedehands kleding die ik heb leren kennen.
-
Denk na over wat je koopt
Een shopverslaving ligt altijd op de loer, ook bij tweedehands kleding. Het is zo makkelijk om gewoon maar iets te kopen wat je mooi vindt. Kies voor een minimalistische en duurzame kleding kast, met veel basics die je met elkaar combineert. Zo creëer je eenvoudig nieuwe outfits. Koop iets alleen als je zeker weet dat je deze minimaal 30 keer gaat dragen. Kijk voordat je op de bestelknop klikt nog een keer goed in je eigen kledingkast.
-
Let ook bij tweedehands op wat je koopt en van wie je koopt
Er zijn heel erg veel tweedehands winkels te vinden. Maar let op: soms lijken vintage winkels tweedehands, maar zijn ze het niet. Vraag altijd door naar de verkoper over waar de kleding vandaan komt. Het is namelijk vaak zo dat vintage kleding in bulk wordt opgekocht in bijvoorbeeld Amerika. Jouw mooie tweedehands kledingstuk heeft dan al de halve wereld gezien en dat is natuurlijk niet zo duurzaam!
-
Tweedehands shoppen doe je lokaal
Wil je een tweedehands outfit scoren? Kijk dan eerst naar winkels bij je in de buurt. Zo bespaar je verpakking en hoeft je kleding geen kilometers af te leggen. Koop lokaal, neem kleding over van bekenden of haal je pakket op bij een ophaalpunt. Zo beperk je de CO2-uitstoot die nodig is voor je aankoop.
-
Zorg goed voor je kleding
Als je goed voor je kleding zorgt, gaat het langer mee. Let op welke soorten stoffen je koopt, lees de waslabels en probeer op een milieuvriendelijke manieren je kleding mooi te houden. Wist je bijvoorbeeld dat zwarte kleding langer zwart blijft als je een kop espresso toevoegt aan je was? Ook gaat je lievelingsjurk langer mee als je deze minder vaak wast. Wassen staat gelijk aan verslijten. Hang je kleding liever te luchten of hang je blouse in de badkamer als je gaat douchen. Zo stoom je je kleding direct mee.
Alternatief 1: de kledingbibliotheek
Bij de kledingbibliotheek leen je kleding. Dat is vooral handig voor outfits die je maar één keer gaat dragen, zoals een galajurk. Maar natuurlijk kun je de kledingbibliotheek ook gebruiken voor al je outfits. Leen de kleding eenmalig of neem een abonnement. Zo kun je zoveel variëren als je wilt. Kleding lenen is duurzaam, omdat er zo meerdere mensen tegelijkertijd gebruikmaken van de kledingstukken.
Alternatief 2: ouderwets aan de slag met naald en draad
Een gat in je broek of een scheur in je trui? Koop niet direct iets nieuws, maar ga aan de slag met naald en draad. Zo draag je je lievelingstrui of broek langer en hoef je deze niet naar de kledingbak te brengen. Ook achter deze kledingbakken schuilt een enorme industrie, zoals je kunt zien in de documentaire Goodwill Dumping.
Alternatief 3: organiseer een kledingruil
Een goed alternatief voor kleding kopen is kleding ruilen. Iedereen heeft wel een of meerdere miskopen in de kast liggen. Misschien maak je een ander hier heel blij mee. Verzamel je kledingstukken die je nooit meer draagt en vraag vrienden en familie om hetzelfde te doen. Zo kun je je miskoopjes omruilen voor iets leukers, zonder het milieu verder te belasten. Dat is lekker duurzaam!
Minder is altijd beter
Kleding is waardevol. Daarom is het belangrijk dat je al je kledingstukken waardeert. Kan dat met een overvolle kledingkast? Volgens mij niet. Kies voor duurzame, kwalitatieve tweedehands kleding en koop items die je vaak gaat dragen. Het belangrijkste blijft: koop alleen wat je echt nodig hebt. Consuminderen is altijd beter.
Goed artikel!
Ik mis alleen nog de kledingruilketting, waarin ruiltassen bij de deelnemers in de rondte gaan. Bv. op clothingloop.org kun je zien waar je bij jou in de buurt kunt aanhaken, voor diverse doelgroepen. Op die site staat ook info over ruilbeurzen zonder commercieel oogmerk.
Goede aanvulling, dankjewel!