Een natuurlijke shampoo kopen is tegenwoordig best ingewikkeld. Er zijn zoveel keuzes: van vegan tot natuurlijk en biologisch tot duurzaam. Hoe weet je of je de juiste keuze maakt? In dit artikel verdiepen we ons in de wereld van natuurlijke shampoos.
Wat betekent natuurlijk en welke soorten natuurlijke shampoos zijn er? Zijn er ook alternatieven voor het wassen met shampoo? Lees snel verder voor de antwoorden op al deze vragen.
Welke soorten natuurlijke shampoo zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten shampoo met natuurlijke ingrediënten. Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Ga je een shampoo kopen? Let dan goed op de ingrediëntenlijst en keurmerken, zoals Ecocert. Hieronder benoemen we een paar natuurlijke shampoos.
1. Zero waste: de shampoo bars
Je haar wassen met een zeepje lijkt misschien wat vreemd, maar deze badkamertrend is al jaren upcoming. Een groot pluspunt is dat je minder verpakkingsafval produceert. Geen grote plastic fles, maar alleen een klein papiertje. Doordat er geen water inzit, wat bij vloeibare shampoo wel het geval is, zijn er minder of geen conserveermiddelen nodig.
Het kan wel even wennen zijn. Sommige shampoo bars schuimen minder, en daardoor duurt het wassen van je haar in het begin wat langer. Maar er zijn ook voordelen, je haar blijft vaak langer schoon, zodat je het minder vaak hoeft te wassen.
Merken die gespecialiseerd zijn in shampoobars zijn HappySoaps, Blokzeep en Werfzeep.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
2. Natuurlijke vloeibare shampoos (in fles)
Heb je liever een shampoo in een fles? Kijk dan eens naar merken als:
- Urtekram
- Lavera
- Cattier Paris
- SO’BiO étic
- Douce Nature
- Madara
- Eubiona
Al deze merken hebben het EcoCert keurmerk.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
DIY-recepten: zelf natuurlijke shampoo maken
Wil je zelf shampoo maken? Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk en het is stukken goedkoper dan weer een fles shampoo kopen.
1. Een shampoo met alleen baking soda
Het simpelste recept is een shampoo met zuiveringszout en kokend water.
- Gebruik 1 deel baking soda en twee delen kokend water.
- Giet de baking soda in een bakje en doe het kokende water er voorzichtig bij.
- Roer erin tot al de baking soda opgelost is.
- Doe het in een oude shampoofles en gebruik het direct voor je eerste wasbeurt.
- Masseer de natuurlijke shampoo in je haar en laat het even intrekken.
- Spoel het eruit en geniet van je schone haar.
Wil je graag een lekker geurtje? Voeg dan een paar druppels etherische olie toe.
2. Haar wassen met appelciderazijn
Je kunt je haar ook wassen met appelciderazijn. Kies hiervoor een troebele en biologische azijn. Verdun de azijn met twee delen water. Gebruik bijvoorbeeld 100 ml appelciderazijn en 200 ml water.
Hoe gebruik je je nieuwe shampoo? Breng de mix aan op je huid en hoofdhuid en laat dit goed intrekken. Spoel het hierna goed uit. Je haar zal er wel even aan moeten wennen.
Je kan het spoelen met appelciderazijn ook doen als nabehandeling, bijvoorbeeld na het wassen met een shampoo bar. Je haar wordt er heerlijk zacht van (en de geur trekt weg!).
3. Haar wassen met ei
Een ei in je haar is een echte oppepper. Eieren leveren proteïne en de dooier bevat stoffen die het talg oplossen. Hierdoor werkt het ook nog als ontvetter. Misschien lijkt een ei in je haar een beetje vies, maar je kunt het er natuurlijk direct weer uitspoelen.
Wat is een natuurlijke shampoo?
Natuurlijke shampoos worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals essentiële oliën, kruidenextracten of fruitenzymen. Ze zijn milder voor het haar, de hoofdhuid en werken op een andere manier dan gewone shampoos.
Wat is het verschil met een gewone shampoo?
Gewone shampoos bevatten onnatuurlijke ingrediënten, zoals SLS, parabenen en siliconen, microplastics en andere chemicaliën. Deze chemische stoffen zijn niet afbreekbaar en daardoor slecht voor het milieu. Natuurlijke shampoos worden gemaakt van 100% natuurlijk ingrediënten, zoals kokosolie, olijfolie, algen of kamille. Goed voor de wereld, je haar en het ruikt ook nog heerlijk.
Is natuurlijk ook echt duurzaam?
Maar hoe duurzaam zijn natuurlijke shampoos? Dat ligt aan de ingrediënten. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen slecht voor het milieu zijn. Denk bijvoorbeeld aan palmolie: een natuurlijke stof waarvoor veel oerwouden gekapt worden. En voor andere natuurlijke ingrediënten is mogelijk kunstmest gebruikt.
Vegan of 100% natuurlijk staat dus niet gelijk aan duurzaam. Wil je een duurzaam product kopen? Kies dan voor een shampoo met een ecolabel, zoals EcoCert.
Waarom kiezen voor natuurlijke shampoo?
Het gebruiken van natuurlijke shampoo heeft veel voordelen. De ingrediënten komen allemaal uit de natuur, waardoor je geen chemische stoffen in je haar stopt. Bovendien maken natuurlijke shampoos je haar net zo goed schoon.
1. Natuurlijke shampoo voor een gezondere hoofdhuid
Natuurlijke ingrediënten zijn beter voor je hoofdhuid. Ze zijn vrij van agressieve chemicaliën en verstoren de natuurlijke vochtbalans van je hoofdhuid niet! Ze reinigen je haar net zo goed als een gewone shampoo, maar dan zonder sulfaten. Sulfaten irriteren je hoofdhuid en kunnen leiden tot haaruitval en roos. Dus heb je een gevoelige hoofdhuid? Kies dan zeker voor een natuurlijke shampoo.
2. Duurzame shampoo is beter voor het milieu
Kies je voor een shampoo bar? Dan produceer je minder afval. En je weet bij de aankoop van een natuurlijke shampoo zeker dat je geen chemische stoffen in het milieu brengt. Superfijn toch. Wil je zeker weten dat er geen microplastics in je shampoo zitten? Gebruik dan de app Beat the Microbead.
Overstappen naar natuurlijke shampoo
Als je overstapt naar natuurlijke shampoo merk je dat je haar anders aanvoelt. Je haar heeft even tijd nodig om te wennen aan je nieuwe natuurlijke verzorgingsroutine. Geef daarom niet direct op, maar hou het wassen met een natuurlijke shampoo even vol. Merk je dat je shampoo niet werkt voor je haar? Kies dan gerust een andere, want er zijn veel verschillende soorten op de markt.
Ga jij voor 100% natuurlijk en duurzaam? Kies je de volgende keer voor een natuurlijke en duurzame shampoo? Of richt je je duurzame wasroutine op een andere manier in? Laat het aan ons weten in de comments.
Bewaar op Pinterest:
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.