Oproep aan Rituals: waarom geen volledig natuurlijke cosmetica?

Ik kreeg onlangs een reis-set van Rituals cadeau: douchegel en shampoo met de pakkende naam ‘Rice Milk & Cherry Blossom’. Toegegeven: het ruikt heerlijk en de grasgroene verpakking nodigt echt uit tot gebruik. Instant ontspanning!

rituals geen natuurlijke producten

Maar ken je dat gevoel van uitdroging na gebruik van normale shampoo of douchegel? Zelfs bij deze ‘ultra zachte’ zeep kreeg ik hier snel last van (naast een plakkerig en tegelijkertijd onnatuurlijk glad gevoel op de huid). De shampoo zorgde er tevens voor dat mijn haar erg pluizerig en droog werd.

De onnatuurlijke ingrediënten in Rituals

Toen ging ik de ingrediënten eens bestuderen. Ritual maakt geen natuurijke verzorgingsproducten. Het bevatte onder andere een berucht chemisch ingrediënt:

Sodium Laureth Sulfate ofwel SLS

Dit is een petrochemisch goedje wat ervoor zorgt dat iets lekker schuimt en het maakt grondig schoon. SLS reinigt zelfs zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Mocht je SLS googlen, dan vind je veel verontrustende onderzoeken die wijzen op negatieve effecten. SLS wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en kan zich ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen. Toch wordt SLS nog steeds in de meeste schuimende reinigingsproducten toegepast – zelfs in sommige tandpasta’s.

Tijd voor een update?

SLS en andere petrochemische ingrediënten zijn slecht te rijmen met het imago van Rituals. Iedereen kent Rituals en associeert dit cosmeticamerk wellicht met heilzame ingrediënten en wellness. Er bestaat zelfs een ‘Ayurveda’ cadeauverpakking met zogenaamde Ayurvedische producten. Deze hindoeïstische gezondheidsleer uit India is gebaseerd op gebruik van natuurlijke ingrediënten. Dit staat haaks op de gebruikte hoofdingrediënten van de gelijknamige cosmeticalijn.

Hoewel er wel degelijk gebruik gemaakt wordt van enkele natuurlijke ingrediënten zijn de effecten hiervan te verwaarlozen ten opzichte van de schadelijke effecten van de petrochemische ingrediënten. Het zorgvuldig gecreëerde imago van Rituals is aan een update toe, vinden wij. Tijd voor een echte natuurlijke lijn of een complete overgang.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven volledig natuurijke verzorgingsproducten. In de duurzame shopping guide EcoGoodies vind je alleen webshops met een kwalitatief hoogwaardig assortiment aan natuurlijke verzorging.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

7 reacties op “Oproep aan Rituals: waarom geen volledig natuurlijke cosmetica?

 1. Elly Brinkman zegt:

  Dank voor deze informatie. Ik kreeg onlangs – weer- een pakketje rituals producten als prijs van de postcoderij. Ik probeer bewust ‘natuurlijke en verantwoorde’ producten te gebruiken – en eventueel zoals bij dit pakketje cadeau te geven-.
  Ging daarom op zoek naar info. Conclusie: postcode loterij melden dat ik geen prijs meer op stel deze producten cadeau te krijgen; – zelf de door u aanbevolen producten te gaan gebruiken ; en de info aan mijn kleindochters, die ik af verraste met zo’n rituals pakketje- doorgeven.

 2. Gerda Vloedgraven zegt:

  Ik gebruik Ha-ra producten die alleen maar biologische ingrediënten bevatten. Dus ook fijn voor mensen met een allergie

 3. Marion zegt:

  Weten jullie dan of de producten van Holland en barett ook geheel natuurlijk zijn?

 4. Gesa zegt:

  Voor ‘gezonde’ huidverzorgingsproducten en cadeautjes kun je op etsy.com kijken. Heel veel handgemaakte producten met liefde gemaakt. Kijk bijv bij goodskinfoodfactory.etsy.com. Of voor kaarsen van sojawax (leuke bijkomstigheid dat ze ook niet zwart walmen) kijk je op mellowcandle.nl
  Dit zijn gezonde alternatieven voor Rituals-cadeautjes en betaalbaar.

 5. Anemoon zegt:

  Wanneer ik nu (bijna 10 jaar na jouw oproep aan Rituals) de ingrediëntenlijsten van de shampoos van Rituals bekijk zie nergens Sodium Laureth Sulfate. Wel Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, maar dat is dus wat anders en niet gevaarlijk.
  Het lijkt erop dat Rituals naar je oproep heeft geluisterd. 😉

  • Rosa zegt:

   Hej, was aan het googlen en zag dit artikel en kommentaar. Fijn dat ze SLS uit de shampoo hebben gehaald, maar was verbaasd dat het nog aanwezig is bij hun foaming shower gel, jammer!

Reacties zijn gesloten.