Koffiedrinken is voor veel mensen een vast onderdeel van de ochtendroutine. Maar wat doe je met de gebruikte koffiedik / koffieprut? Gooi je het weg? Dat hoeft niet!
Koffiedik / koffieprut kan namelijk voor allerlei dingen worden gebruikt. In dit artikel vind je een hele lijst met tips voor het hergebruik van koffiedik / koffieprut, zodat je er weer wat nieuws mee kunt creëren.
In de keuken
- Schuurmiddel: Koffiedik is een mild schuurmiddel dat je kunt gebruiken om hardnekkige etensresten te verwijderen. Het is ideaal voor pannen en borden die lastig schoon te krijgen zijn, zoals een koekenpan met aangebakken ei. Koffiedik is zelfs te gebruiken op gietijzeren pannen, zonder dat de beschermende laag wordt beschadigd.
- Geurvreter: Plaats een open potje met koffieprut in je koelkast of vriezer om onaangename geurtjes te neutraliseren en je eten langer vers te houden. Vervang de koffieprut elke maand, of vaker als er sterke geuren in je koelkast zitten (hallo Franse kaas!).
- Neutraliseer kookluchtjes: Kook je graag vis, maar houd je niet van de geur die daarna in je keuken blijft hangen? Sudder dan tijdens het koken een kopje koffiedik met twee kopjes water op het fornuis. Dit neutraliseert de geur en zorgt voor een frisse geur in je keuken na het eten.
- Verwijder geur en vuil van je handen: Houd een bakje met koffiedik bij de gootsteen. Na het snijden van sterkte geuren zoals uien en knoflook kun je je handen schrobben met een paar theelepels koffiedik. Dit verwijdert niet alleen de geur, maar zorgt ook voor een exfoliërende werking en maakt je handen zacht. Werkt ook goed bij verfresten op je handen!
- Kruiden: Wil je jouw vlees een rokerige smaak geven? Voeg dan een eetlepel koffieprut toe aan je marinade of wrijf het rechtstreeks op het vlees voor het koken. Dit is een handige tip als je geen barbecue hebt, maar toch die grill smaak wilt.
- Paddenstoelen groeien: hiervoor heb je wel een basis met broed nodig, maar koffiedik is ideaal om bijvoorbeeld oesterzwammen op te laten groeien.
Buitenshuis
- IJs smelten: In de winter kun je koffiedik of koffieprut gebruiken om de gladde stoep of weg te bestrooien. Het natuurlijke zuur in koffie helpt het ijs sneller te smelten, en de korrelige textuur zorgt voor meer grip.
- Reiniging van je barbecue: Maak een vochtige spons nat in koffiedik en gebruik deze om je vieze barbecue schoon te schrobben. Spoel vervolgens grondig met water en geniet van een schone barbecue!
- Muggen weren: Brandende koffieprut houdt muggen op afstand tijdens de warme zomermaanden. Wees voorzichtig met vuur en houd het buiten bereik van huisdieren en kinderen. Plaats een laagje droge koffieprut van ongeveer een halve centimeter dikte in een vuurvaste schaal. Voeg een of twee druppels aanmaakvloeistof toe. Steek de koffieprut aan met een lange lucifer of aansteker. Laat het een minuut of twee branden totdat de koffieprut zelf rookt. Doof het vervolgens met een vochtige papieren handdoek. De koffieprut blijft branden en muggen blijven liever weg!
- Katten weren: Katten houden niet van de sterke geur van koffie. Strooi daarom royaal koffieprut rondom je tuin om katten weg te houden. Maak je een border van koffieprut rondom je borders, dan zullen katten dit minder snel gebruiken als kattenbak.
- Natuurlijke bemesting voor je tuin: Koffiedik is rijk aan stikstof, kalium en andere voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien. Meng je koffiedik met compost of verspreid het rechtstreeks over de aarde in je tuin. Dit zal niet alleen je planten voeden, maar het zal ook de bodemstructuur verbeteren.Doe dit niet te vaak!
Knutselen
- Natuurlijke bruine kleurstof: Koffiedik / koffieprut kan worden gebruikt als natuurlijke kleurstof voor onder andere garen, stoffen, paaseieren en zijde, lees hier bij Wikihow hoe je dat kan doen.
- Tekenen met reliëf: Gebruik het als ‘aarde’ of iets anders op een schilderwerk of tekening. Met lijm en een dun laagje koffieprut geef je een extra dimensie aan je knutselwerk en maak je nét echte aarde op je werkje, leuk voor kinderen!
Natuurlijke verzorging
- Koffiedik / koffieprut zeep: Maak je eigen koffiezeep met natuurlijke scrub, door koffieprut toe te voegen aan (zelfgemaakte) zeep.
- Anti-wallen: Maak een prutje met koffiedik – bijvoorbeeld met een klein beetje honing – en doe het voorzichtig onder je ogen, de cafeïne helpt tegen wallen!
- Haarverzorging: Heb je donker haar? Voeg dan een eetlepel koffieprut toe aan je favoriete conditioner, en geef je haar extra verzorging en glans met koffie.
Let op, soms lees je wel eens dat je koffiedik kunt gebruiken om de gootsteen te ontstoppen, maar dit wordt afgeraden! Daarvoor kun je beter baking soda met azijn gebruiken.
Ben je geen koffiedrinker en wil je toch graag eens een van deze tips proberen? Bij veel koffietentjes geven ze je graag hun koffie afval!
Waarvoor gebruik jij je koffiedik of koffieprut? Zitten hier tips bij die je nog niet kende of eerder geprobeerd hebt?
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.