Adopteer een boomspiegel voor een groenere wereld

Ik woon in een gezellig straatje vlak bij het centrum. Een straatje met kleine arbeiderswoningen en een paar bomen. Riante tuinen hebben we niet, kinderen spelen met mooi weer vaak op straat. Veel buren hebben het kleine stukje tuin dat ze hebben vol gelegd met tegels (wat ontzettend slecht is voor de afwatering). Omdat ze geen zin hebben om kattenpoep op te ruimen of omdat ze geen tijd hebben om een tuin bij te houden. Ik kijk dan naar mijn majestueuze vlinderstruik en denk ‘zo moeilijk is het niet…’

adopteer boomspiegel blog

Gelukkig zijn er ook andere mensen: mensen die van elke centimeter volle grond iets weten te maken. Zo heeft één van mijn buren de spiegel van de boom (het stukje grond rondom de stam van de boom) voor haar huis onder handen genomen. Ze heeft er wat aarde bij gedaan en aan het begin van de zomer zonnebloemzaad gezaaid. Tegen de tijd dat het augustus was staken de bloemen de boom haast naar de kroon. De buurman op de hoek raakte aangestoken door het zonnebloem-virus en zaaide er een paar naast zijn deur. Die van hém zijn groter, maar háár bloemen zijn hoger. Misschien moeten we onze straatnaam veranderen in Zonnebloemstraat.

boomspiegel blog

Een van mijn overbuurmannen heeft een prachtige geveltuin aangelegd waar in het najaar helleborusen en in de lente viooltjes bloeien. Hij leeft niet meer, maar zijn vrouw houdt nu de tuin bij en zo is hij toch nog een beetje aanwezig in de tuin.

Het ziet er niet alleen mooi uit, maar dankzij de tuin heeft de straat een paar centimeter meer grond waar water afgevoerd kan worden.

Wil je zelf ook een geveltuin aanleggen of een boomspiegel adopteren, kijk dan op de site van de gemeente of van de wijk waarin je woont voor de mogelijkheden.

Een goed idee, want bloemen aan de voet van zo‘n boom of voor de gevel van je huis is niet alleen goed voor de afwatering, maar ook voor het humeur van je buren…

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Adopteer een boomspiegel voor een groenere wereld

  1. elbrich zegt:

    oh en niet vergeten dat sommige gemeenten ook subsidies bieden! Je hoeft dus niet altijd groen in je buurt zelf te betalen!

Reacties zijn gesloten.