Over kleding kunnen we altijd wel wat schrijven. De milieuvervuilende productie, de stoffen, hoe ongebruikt textiel zich kan opstapelen tot een heuse textielberg. We hebben kleding nou eenmaal nodig, maar we kunnen wel proberen stoffen te kiezen, die het milieu niet zo zwaar belasten. Want de productie van textiel kost veel grondstoffen en water. Welke stoffen zijn minder belastend en wat zou je beter niet kiezen?
Milieuonvriendelijk katoen en polyester
Eerder kon je op deze site al lezen over de zware tol die het milieu moet betalen, voor het produceren van katoen. De katoenplant heeft enorm veel water nodig en de telers verbruiken veel chemicaliën, pesticiden en insecticiden. Om één paar van die leuke, hippe jeans te maken wordt 10 kilo CO2 uitgestoten. Daar word je toch niet blij van.
Een andere stof waar je kleding beter niet van gemaakt kan worden is polyester. Polyester (en aanverwante stoffen als nylon en acryl) wordt inmiddels al in de helft van alle kleding gebruikt. Het is een synthetisch materiaal en wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Om deze stoffen te produceren wordt minder water verbruikt, maar wel veel energie. De basisgrondstof is ruwe olie en dat is natuurlijk niet erg duurzaam.
Welke stoffen dan wel?
Lyocell
Lyocell, een stof die relatief nieuw is, wordt gemaakt van cellulose. Cellulose is een vezel die voorkomt in planten en bomen. Lyocell wordt gemaakt van houtsnippers, meestal van eucalyptus- of beukenbomen. De productie wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gedaan. Het water dat nodig is wordt hergebruikt, bleek wordt niet toegepast en de stof zelf is biologisch afbreekbaar. Toch is lyocell niet organic. Er zijn nog altijd chemische middelen nodig, bijvoorbeeld om de zachte vezels te krijgen.
Lyocell is een stof die prettig draagt. Het absorbeert goed, zelfs nog meer dan katoen. Je hebt minder kans op bacteriegroei, wat bij andere synthetische stoffen wel kan gebeuren. Je blijft lekker fris als je het draagt. De stof droogt snel en kreukelt niet gauw. Kleding van lyocell kun je met de hand wassen of op een fijnwasprogramma.
Hennep
De hennepplant is supersterk, groeit snel en kan in vele klimaten geteeld worden, de plant is niet veeleisend. Daarbij doet hij ook nog eens goed werk, door het grondwater te zuiveren. Daarmee is hennep een duurzame en milieuvriendelijke plant. Daar kunnen we kort over zijn. Maar waarom draagt nog niet iedereen het dan?
Dat komt omdat het eigenlijk niet zo’n comfortabele stof is. Om hennep te kunnen gebruiken voor gewone kleding als broeken of shirts, zul je het moeten mengen met katoen of zijde. Hennep krimpt van nature en kan niet goed zijn vorm behouden. Een mix van stoffen werkt dus beter, maar dan heb je nog altijd het vervuilende katoen of dieronvriendelijke zijde nodig.
De voordelen van hennep in kleding zijn groot: het is een lichtgewicht stof, veel sterker da katoen en dus duurzamer, schimmelwerend en het houdt goed warmte vast. Het wordt dus ook veel gebruikt voor buitenkleding, zoals jassen.
Nieuwe mogelijkheden
Er komen steeds meer mensen met goede ideeën voor materialen om kleding van te maken. Dit kunnen natuurlijke vezels zijn of hergebruik van kunststoffen. Zo wordt er inmiddels kleding gemaakt van de vezels van bananenbomen, van koffiedik en van de lotusplant. Op het gebied van synthetische materialen, kan nylon (van oorsprong gemaakt van plastic) nu worden gerecycled om er nieuwe kleding van te maken. Maar dat blijft toch bijdragen aan de plastic soep.
Laten we hopen dat er nieuwe stoffen blijven komen, zodat we mooie kleding kunnen dragen die niet zo’n zware impact heeft op het milieu. Hoe ga jij hier mee om? Kijk je naar de stof waar je kleding van is gemaakt of is hoe het eruit ziet toch belangrijker?
Hoi,
Ik las deze blog en had er een vraag over, of het namelijk mogelijk is om hennep en lyocell te mixen tot een stof. Ik las dat je hennep moet mixen met zijde om het draagbaar te maken, maar gezien lyocell vergelijkbaar is met zijde vroeg ik me af of het ook mogelijk is om een stof te maken van hennep en lyocell. Kan er verder namelijk niks over vinden. Hoor graag van u!
Vriendelijke groet, Fibi