Wat heb jij in je kledingkast hangen? Dat hippe rokje, je favoriete stijlvolle vest, die lekker zittende spijkerbroek… Ja, die draag je allemaal nog regelmatig. Maar na een seizoen is dat ene shirtje niet meer in de mode, en zijn de kleuren van je truien niet meer hip. Tijdens het shoppen zie je een geweldig hemdje, een prachtige blouse en een echt supermooie spijkerbroek. Die moet je hebben! En zo hangt je kledingkast nog wat voller dan de dag daarvoor. Met nog meer kleding, die maar een seizoen meegaat.
Milieu-onvriendelijke mode
Kleding is een statement. Het laat zien hoe je bent, hoe je je voelt en het kan zeker bijdragen aan je zelfvertrouwen. Maar de modewereld is bepaald niet milieuvriendelijk. Voor de productie van een shirt is er zo’n 3000 liter water nodig! Dat is hoeveel jij verbruikt in 3 jaar. En dan heb je het nog niet eens over de mensonterende omstandigheden in naaiateliers, kinderarbeid, lage lonen en de chemische stoffen, zoals verf, die het milieu belasten.
Het alternatief is te kiezen voor duurzame of fairtrade kleding, of slow fashion. Maar wat is het verschil eigenlijk?
Slow fashion: tijdloos en van hoge kwaliteit
Als je kleding koopt die valt onder de noemer slow fashion, kies je voor een bewust alternatief voor fast fashion. Fast fashion is: massaproductie, goedkope kwaliteit stoffen, kleding als wegwerpartikel. De meeste van dit soort kleding gaat maar een seizoen mee. De kleuren vervagen, naadjes gaan rafelen en er worden synthetische stoffen gebruikt. Er is weinig aandacht voor het milieu, de mensen en de kwaliteit, juist omdat er in zo’n hoog tempo geproduceerd wordt. Slow fashion is het tegenovergestelde. De gebruikte stoffen gaan lang mee en zijn van uitstekende kwaliteit, zoals linnen, zijde en wol. Een kledingstuk dat slow fashion is, kost wel meer, maar gaat jaren mee.
Fast fashion is: massaproductie, goedkope kwaliteit stoffen, kleding als wegwerpartikel.
Niet alleen is het daardoor minder modegevoelig, maar het past wel bij jou als persoon. Je kiest de broek of trui die jou goed staat. Slow fashion is tijdloze mode. Trouwens, tweedehandskleding en zelf kleding maken zijn ook duurzaam en slow fashion.
Duurzame kleding: gaat lang mee
Als je kleding duurzaam is, is er tijdens de productie gelet op het welzijn van mensen en de planeet. De werkomstandigheden van de arbeiders zijn veilig en er is sprake van eerlijke handel en eerlijke lonen. Ook de kleding zelf is van goede kwaliteit. Duurzaam betekent dat het lang meegaat. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn bamboe, linnen, brandnetel, hennep en biologische katoen. Tijdens de productie wordt het milieu zo min mogelijk belast. Dit gaat over de hele productieketen: van zaaien, oogsten, transport tot de fabricage van de kleding. Dus ook tijdens het naaien en verven wordt hier op gelet.
Fairtrade: eerlijke handel
Fairtrade kleding overlapt met duurzame kleding. De nadruk bij fairtrade ligt op de eerlijke handel. Alle arbeiders en medewerkers krijgen een eerlijk loon, waardoor een menswaardig bestaan mogelijk is. Er wordt zoveel mogelijk rechtstreeks ingekocht bij de producent in het derdewereld land. Als je fairtrade kleding koopt, weet je dat alle betrokkenen goed betaald worden voor hun werk. Bij de productie zijn geen kinderen ingezet en er wordt met de opbrengst gezorgd voor gezondheidszorg, scholing en milieuvriendelijke productiemethodes. In onze categorie Duurzame mode vind je onze selectie van de mooiste duurzame mode webshops. Bijvoorbeeld bij watMooi, Waschbaer en Brandmission.
Kies voor je eigen stijl
Dus in plaats van achter de stijlguru’s aan te rennen, kun je ook kiezen voor hippe en mooie kleding die bij jou past. Wat is er leuk aan kleding die iedereen om je heen ook draagt? Maak een echt statement en kies voor een betere wereld. Steek je in kleding die heerlijk zit en echt goed voelt. Uiteindelijk is dat misschien nog beter voor je portemonnee ook. Want kleding die je maar een seizoen draagt is eigenlijk weggegooid geld.
Wat hangt er allemaal in jouw kast? Sta jij stil bij wat je koopt? Ga je voor tijdloze mode die jaren meegaat, of wil je toch graag de laatste mode volgen? Laat het ons weten!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.