Het zonnetje schijnt, een zwoele wind ruist door het gras. Gedachten aan lange zomeravonden in de tuin zitten, een wandeling door een bos vol fluitende vogels en een koel drankje op een terrasje komen zomaar in je op als je aan de zomer denkt. Maar dan wil je wel in die hippe outfit op het terras zitten en die wandeling maak je natuurlijk terwijl je dat schattige jurkje draagt. In de zomer kopen we graag leuke, nieuwe kleren.
Minder kleding, minder vervuiling
Helaas is de kledingindustrie bepaald niet milieuvriendelijk te noemen. Elk snoezig zomerblouseje of vrolijk geprint jurkje is geproduceerd met gebruikmaking van giftige bestrijdingsmiddelen en kostbaar drinkwater. Ook is de productie van kleding de oorzaak van een grote hoeveelheid CO2 uitstoot (8% van de CO2 uitstoot wereldwijd). Voor het maken van een t-shirt is gemiddeld 2500 liter water nodig. Kan dat misschien anders? Ja, dat kan.
Hoe verleidelijk het ook is om nieuwe kleding te kopen, een betere optie is te kiezen voor het Slowfasion Season. Dit idee van CollAction is bedacht om mensen te stimuleren om 3 maanden lang, tussen 21 juni en 21 september geen kleding te kopen. Dat lijkt lang, maar je kunt toch een hoop doen om ervoor te zorgen dat je genoeg leuke outfits in je kledingkast hebt hangen. En doen er 10.000 mensen mee, dan wordt er 360 miljoen liter water en 1,4 miljoen kilo CO2 uitstoot bespaard!
Tips voor kleding in de zomer
Zo krijg je een milieuvriendelijke slowfasion kledingkast:
1. Kleding ruilen
Bij je vriendinnen of familie zie je vast regelmatig kleding die je leuk vindt. En jijzelf hebt in je kast zeker ook nog van alles liggen dat je niet meer draagt. Plan samen een dag voor een kledingruil. Je kleding hoeft niet per se nieuw te zijn om je toch dat gevoel te geven dat er een frisse wind door je kledingkast is gewaaid! En zo ga je hip de zomer in.
2. Duurzame kleding
Kleding van fastfashion ketens is kwalitatief veel minder goed dan duurzame kleding. Je merkt dat fastfashion stoffen sneller slijten, naden rafelen en kleuren vervagen. Een duurzaam kledingstuk kost in eerste instantie meer, maar daar heb je jaren plezier van. Dus als je nog gaat winkelen, is het misschien een goed idee om te kiezen voor een duurzaam kledingmerk.
3. Tweedehands kledingwinkels
Bij de kringloop is het leuk winkelen. Ze hebben vaak kleding in allerlei stijlen. In plaats van dat gedragen kleding weggegooid wordt, krijgt het een tweede leven. Je hoeft zelf niet iets nieuws te kopen en dat voorkomt dat het milieu belast wordt. Ik ga regelmatig even bij de kringloop langs en enkele van mijn favoriete kledingstukken komen daar vandaan!
4. Creatief met textiel
Een scheur in je broek, een gerafelde naad aan een jurk of je bent uitgekeken op dat shirt? Met wat creativiteit zijn de problemen zo opgelost. Als je zelf handig bent met de naaimachine kun je kleding gemakkelijk herstellen. Of je gaat langs bij je (schoon)moeder of een kleermaker. Het is ook erg leuk om wat kleding aan te passen. Maak er een versiering op of geef een shirt een verfbad. Dan is het net of je een heel nieuw kledingstuk hebt.
Iedereen die meedoet met de Slow Fashion Season helpt om de druk op het milieu te verlagen. Het is indrukwekkend hoeveel een klein aantal mensen al teweeg kan brengen. Laat staan als het er meer zijn. Ga jij meedoen? Denk je dat het je lukt om 3 maanden lang niks nieuws te kopen?
Niet zo moeilijk voor mij om te doen.
Ik koop bijna nooit nieuwe kleding simpelweg omdat ik heel weinig inkomsten heb en nauwelijks kan rondkomen.
Jammer dat dat de reden is voor jou, maar tenminste wel goed voor de aarde!