Weet je nog hoe je, als je op vakantie was in bijvoorbeeld Griekenland, het gebruikte wc-papier altijd in een vuilnisbakje mocht doen in plaats van het gewoon door te spoelen? Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n slecht idee en misschien zouden we dat thuis ook moeten doen. Je weet namelijk nooit helemaal zeker wat erin zit…
Vooral als het vochtig toiletpapier betreft. De meeste van zulke doekjes bevatten polyester en zijn daarom niet biologisch afbreekbaar. Ze dragen dus bij aan de plastic soep. De afgelopen 10 jaar is het aantal doekjes dat is aangespoeld op het strand met 700% toegenomen.
In totaal belandt per jaar meer dan 8 miljoen ton plastic in de zee. Dat is een gewicht van meer dan 1 miljoen flinke olifanten bij elkaar. Als dit zo door gaat, is het totaalgewicht van plastic in het water in 2050 meer dan het totaalgewicht van de vissen die er leven. Nu al sterven er per jaar 100.000 dieren door plasticvervuiling.
Het doorspoelen van vochtige doekjes heeft nóg een nadeel: de organisatie ‘Water UK’ heeft laten weten dat 93% van de rioolverstoppingen hierdoor wordt veroorzaakt. Tel hierbij op dat het door de toegenomen verstening (je weet wel, van die betegelde tuinen met alleen een lounge-set en een barbecue erin) al een stuk moeilijker is geworden om hemelwater af te voeren, en je begrijpt dat zo’n Grieks bakje naast je wc helemaal niet zo’n slecht idee is.
Maar het kan ook anders. Je kunt bijvoorbeeld een oud T-shirt in stukken knippen en zo je eigen nat-te-maken en her-te-gebruiken doekjes maken. Of je vult een flesje met sportdopje met water en spoelt jezelf op die manier schoon. En als je het gelijk professioneel aan wil pakken kun je natuurlijk een Japans toilet laten installeren inclusief fonteintje én föhn om alles weer droog te blazen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.