Wat deze Nobelprijswinnares deed door bomen te planten, kun jij ook!

Als kind van een jaar of 8 heb ik mijn vader een keer voor een raadsel gesteld. Hij was bezig om plantjes in potten te doen op ons dakterras toen hij in één van de bloembakken een klein takje zag met daaraan één volmaakt gevormd eikenblad. Hij groef het takje uit en zag dat er een opengebarsten eikeltje onder de grond zat. ‘Heb jij dat gedaan?’, vroeg hij lachend aan mij. Ik knikte. Na een boswandeling had ik de inhoud van mijn zakken een keer in een plantenbak geduwd. Gewoon, om eens te kijken wat ervan kwam. Een micro-boompje dus.

boomplanten blog

Een paar dagen geleden moest ik hier weer aan denken toen ik las over de Keniaanse Wangari Maathai. Deze vrouw merkte op dat de rivieren en beekjes rondom haar dorp langzaamaan begonnen op te drogen nadat de regering vele bomen had gekapt om ruimte te maken voor boerderijen. Ook moesten de vrouwen nu veel verder lopen om brandhout te verzamelen.

Ze riep een aantal vrouwen bij elkaar en vertelde hen de oplossing voor het probleem: ‘We moeten bomen planten’.
‘Hoeveel dan?’
‘Een paar miljoen moet genoeg zijn.’

Ze trokken het bos in en verzamelden zaden die ze plantten in lege blikjes. Zodra de jonge boompjes enkele tientallen centimeters hoog waren plantten de vrouwen ze in hun tuin. Deze beweging groeide uit tot The Green Belt Movement die zich verspreidde tot ver buiten de Keniaanse landsgrenzen en inmiddels zo’n 40 miljoen bomen heeft geplant.

Het leverde Wangari Maathai de Nobelprijs voor de vrede op. Ze was de eerste Afrikaanse vrouw die deze prijs ontving en vierde deze mijlpijl met het planten van een boom.

Ik ben overigens ook nooit gestopt met het begraven van pitten. Als ik in de tuin een dadel, nectarine of een andere steenvrucht eet, dan duw ik de pit altijd in een plantenpot. Meestal komt er niets van, maar we hebben nu al jaren een heel vreemd boompje in de tuin met een heel dun stammetje en een hoge bladerenkroon. Google is my friend, dus ik denk dat het een abrikozenboompje is. Het draagt geen vrucht en er zit ook geen bloesem aan, maar van de week zat er wel een vogel in, dus het is een echte boom.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.