Hoe groen is jouw energieleverancier écht? Let hierop

Groene stroom lijkt een logische keuze als je milieubewuster wilt leven. Maar wist je dat ‘groen’ op het energielabel lang niet altijd betekent dat de stroom ook echt duurzaam is opgewekt? Sommige leveranciers kopen grijze stroom in en ‘vergroenen’ die met buitenlandse certificaten.

Op papier ziet het er goed uit, maar in de praktijk verandert er niets aan de bron van jouw energie.

Bij EcoGoodies willen we je helpen om door dit soort greenwashing heen te prikken. Want er zijn energieleveranciers die écht werk maken van een schoner energiesysteem. En als je zonnepanelen hebt (of ze overweegt), is het nog belangrijker om kritisch te kijken — zeker nu de salderingsregeling van zonnepanelen onder druk staat.

groene energieleverancier

In dit artikel duiken we in hoe je kunt achterhalen of jouw leverancier écht bijdraagt aan de energietransitie — en waar je op let als je een bewuste keuze wilt maken voor de groenste energieleverancier.

Wat zit er achter het label ‘groene stroom’?

Niet alle groene stroom is gelijk. In Nederland wordt stroom ‘groen’ genoemd als er een groencertificaat aan gekoppeld is. Dat klinkt betrouwbaar, maar die certificaten zijn los te koop. Zo kan een leverancier grijze stroom uit gas of kolen inkopen, en die op papier vergroenen met een certificaat uit bijvoorbeeld een Scandinavisch waterkrachtproject.

Voor jouw huishouden verandert er dan niets: de stroom uit het stopcontact komt uit dezelfde mix. Maar het voelt wel alsof je een duurzame keuze maakt – en dat maakt het juist zo verraderlijk.

Wat maakt een leverancier écht groen?

Een echt groene energieleverancier:

  • wekt stroom op uit Nederlandse zon, wind of biomassa (liefst kleinschalig en transparant)

  • investeert actief in nieuwe duurzame projecten

  • koopt geen certificaten in om grijze stroom als groen te verkopen

  • en moedigt klanten aan om hun verbruik te verlagen

Kijk dus niet alleen naar het woord ‘groen’, maar ook naar de herkomst van de stroom, de investeringen achter de schermen en hoe transparant een leverancier is over de eigen energiebronnen.

Heb je zonnepanelen? Let dan hier extra op

Zonnepanelen maken je minder afhankelijk van het net én zorgen voor lagere energiekosten. Maar je wekt niet altijd precies op wat je verbruikt. De stroom die je teruglevert aan het net kun je verrekenen met wat je op andere momenten verbruikt — dat heet de salderingsregeling zonnepanelen.

Deze regeling verandert echter. De overheid wil het salderen stapsgewijs afbouwen. Wat dat betekent? Dat je in de toekomst minder kunt wegstrepen, en afhankelijk wordt van de terugleververgoeding die je energieleverancier biedt. En die vergoedingen verschillen flink.

Let dus goed op hoe jouw leverancier omgaat met teruglevering:

  • krijg je een eerlijke vergoeding?

  • blijven de voorwaarden stabiel als de regels veranderen?

  • wordt je bijdrage aan het net gewaardeerd?

Een écht groene leverancier denkt hierin met je mee.

Zo check je of jouw energie écht groen is

Wil je weten hoe jouw leverancier scoort? Kijk dan niet alleen op hun eigen website, maar gebruik onafhankelijke platforms die transparant beoordelen op opwek, investeringen en terugleververgoedingen.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

  • is de stroom 100% afkomstig uit Nederland?

  • zijn de opwekkingsbronnen zichtbaar en controleerbaar?

  • wordt er geïnvesteerd in uitbreiding van duurzame capaciteit?

  • is het energiecontract vrij van vage beloftes en kleine lettertjes?

Bewust overstappen: dit maakt het verschil

Het veranderen van energieleverancier is eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. En het kan een krachtige stap zijn om jouw impact te verkleinen. Als je kiest voor de groenste energieleverancier, weet je zeker dat jouw stroom niet alleen op papier, maar ook in de praktijk groen is.

Door over te stappen naar een partij die wél volledig inzet op duurzame opwek, geef je een duidelijk signaal af: greenwashing is niet meer genoeg.

Groene stroom én bewuste keuzes

Groene energie begint bij de bron, maar eindigt bij jouw keuzes thuis. Combineer een transparante leverancier met energiebesparende gewoontes, en je bent op de goede weg. Zeker in combinatie met zonnepanelen, energiebewust gedrag en eerlijke teruglevering kun je stap voor stap je voetafdruk verkleinen — zonder ingewikkelde aanpassingen.

Wil je weten waar je vandaag nog verschil mee kunt maken? Begin bij je energieleverancier. En kies bewust voor groen, niet alleen op papier.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *