Als je ’s ochtends opstaat, smeer je je handen en gezicht in met je favoriete crème, dan doe je wat deodorant op, misschien wat ogenschaduw en lippenstift. Na een gezond ontbijt poets je je tanden, kam je je haar en misschien doe je er wat gel of mousse in. Mannen gebruiken scheerschuim en/of aftershave, vrouwen doen nog wat parfum op. De normale ochtendroutine van de gemiddelde man of vrouw in Nederland.
Binnen een half uur tijd heb je een scala aan verzorgingsproducten gebruikt. Sta je er wel eens bij stil hoeveel chemische en schadelijke middelen je zojuist op je huid en haar hebt gesmeerd en gespoten? Misschien dat je daar anders over gaat denken, als je leest hoe gevaarlijk de stoffen zijn die erin zitten.
Onleesbare ingrediëntenlijst
Als je je al eens verdiept hebt in wat er allemaal in cosmetica zit, ben je ook al tegen het feit aangelopen, dat de gemiddelde ingrediëntenlijst eigenlijk onleesbaar is voor een leek. Wat zijn dit voor stoffen? Wat doen ze? En wat doen ze op en in mijn lijf? Ik ben er voor je in gedoken en heb de belangrijkste stoffen, hun werking en hun eventuele gevaren op een rijtje gezet.
1. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate
Door SLS gaan shampoo, zeep en douchegel lekker schuimen. Maar SLS is een agressieve reiniger, die vocht aan de hoofdhuid onttrekt en de natuurlijke beschermende laag aantast. SLS kan haaruitval, allergische reacties en huiduitslag veroorzaken. Zelf gebruikte ik al zoveel mogelijk huidvriendelijke shampoos, maar vorig jaar kreeg ik heel intense huidirritatie op mijn hoofd. Mijn zus wees mij op SLS en toen heb ik toch maar shampoo zonder die stof gekocht. Binnen een week was de irritatie weg. Schuim in je shampoo en zeep is fijn, maar zonder schuim werken de producten ook.
De huid is doorlatend. Dus wat je erop smeert, komt in je lichaam terecht.
2. Propyl-, butyl- methyl en ethylparabenen
Dit zijn conserveringsmiddelen die zorgen dat er geen bacteriën en schimmels in je verzorgingsproducten komen. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat deze stoffen in je bloed en urine terechtkomen. Ook worden parabenen gelinkt aan borstkanker. Ze kunnen eczeem en hormoonverstoringen veroorzaken. Ze zitten in veel producten: crèmes, scheerschuim, shampoo, mascara, lippenbalsem en nog veel meer. Er zijn genoeg natuurlijke verzorgingsproducten verkrijgbaar waar ze niet in zitten.
3. Propylene glycol (PG)
Deze stof is in beginsel natuurlijk, een glycerine met ethanol. Het wordt gebruikt als vochtdrager en trekt goed in de huid. Propylene Glycol vindt je in crèmes, lotions, zeep en shampoos. Er is veel te doen over PG en er zijn onderzoeken te vinden, waaruit blijkt dat het niet schadelijk zou zijn, maar net zo veel gegevens die het tegenovergestelde beweren. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel van de stof je gebruikt. In lage concentraties kan het geen kwaad. Maar hoe laag is laag? Ik heb gelezen dat in deodorantsticks, de concentratie PG hoger zou zijn dan in de sommige industriële toepassingen. Het kan terechtkomen in je bloed en je kunt er een allergische reactie van krijgen.
Wist je dat er in shampoo 15 chemische bestanddelen zitten? In ogenschaduw maar liefst 26, en in lippenstift 33.
4. Petrolatum of vaseline
Iedereen kent vaseline, dat in lekker vettige crèmes zit om op je huid te smeren. Maar wist je dat vaseline je helemaal niet helpt, maar tegenwerkt? Het lijkt je huid te verzachten, maar het sluit de huid af en daardoor kan deze zelf niet meer goed functioneren. De huid raakt verslaafd aan vaseline. Dat merk je ook met lippenbalsems. Vaseline is een goedkope grondstof en wordt veel gebruikt.
5. Parfums en synthetische kleuren
Crèmes, zepen en shampoos zien er mooi uit door synthetische kleuren en ze ruiken vaak ook heerlijk. Synthetische kleuren zie je op het etiket terug als FD&C of D&C met een nummer. Je kunt ze beter vermijden, want ze kunnen kankerverwekkend zijn. In parfums is het moeilijk na te gaan wat de ingrediënten zijn. Er kunnen wel 200 bestanddelen in zitten, maar die vallen allemaal onder het kopje “fragrances.” Ze kunnen zorgen voor duizeligheid, uitslag, huidirritaties of hoofdpijn.
Voorzichtig met wat je op je huid smeert
Kortom, er is niets natuurlijks aan reguliere verzorgingsproducten. Maar we smeren ze rustig dagelijks op onze huid. En de huid is ons grootste orgaan, en daarbij ook nog eens de toegangspoort tot ons lichaam. De huid is doorlatend. Dus wat je erop smeert, komt in je lichaam terecht. Wist je dat er in shampoo 15 chemische bestanddelen zitten? In ogenschaduw maar liefst 26, en in lippenstift 33. Ik heb altijd al gezocht naar de meest natuurlijke shampoos en zepen, en ik gebruik crèmes echt met mate.
We willen ons goed voelen door verzorgingsproducten, we hopen ons lichaam te helpen. Maar als je ziet wat er in deze reguliere producten zit, geloof ik niet dat we dat doen. Ik denk dat ik mijn crèmes en zeepjes nog maar eens onder de loep neem. In ieder geval begrijp ik nu beter wat er in zit. En jij? Ben jij voorzichtig met wat je op je huid smeert? Laat het ons weten. Op zoek naar alternatieven? Kijk dan bij onze selectie van webshops waar je natuurlijke verzorgingsproducten kunt vinden.
Ik smeer biologische kokos of amandelolie
Dat is natuurlijk heel puur, zonder schadelijke toevoegingen. Een goed idee.
Ik vraag me af of vaseline daadwerkelijk zo ‘slecht’ is. Is hier meer onderzoek naar gedaan? Zelf gebruik ik het wanneer mijn lippen droog zijn en dan hoef ik het niet nog eens op te smeren, dit heb ik bij weinig andere lippenbalsems.
Hoi Evanne, iedereen reageert natuurlijk anders op verschillende middelen, dus gelukkig heb jij nergens last van. Ik gebruik het zelf ook wel eens, maar met mate. Misschien is dat ook het belangrijkste, dat je er bewust mee omgaat en de reactie van je lichaam in de gaten houdt.
Interessant artikel! Aantal jaren geleden ben ik op natuurlijke producten over gegaan met zeer hoge concentratie pure aloë vera en daaraan toegevoegd natuurlijke stoffen die elkaar onderling juist versterken. Zowel alle externe producten alsook inwendige dranken met verbluffend resultaat. Voor mij niet anders meer. Ben zelf ook om die reden met het betreffende bedrijf gaan samenwerken.
Bedankt voor je reactie, Beanca. Mooi dat je deze producten hebt gevonden en dat die voor je werken. Aloe Vera is ook een bijzondere plant die veel positieve effecten op ons lichaam kan hebben.
Natuurlijk heeft shampoo 15 chemische bestanddelen, water bvb is chemisch. Bijna alles is chemisch. Ik denk dat ” synthetisch ” een beter woord is. Want alles heeft een Natuurlijk oorsprong, maar niet alles is goed en veilig voor ons om te gebruiken. Daarom gaat men ingrediënten synthetiseren.. Zo haalt men alles wat schadelijk is weg en krijg je een volledig veilig product.