Doe je aan yoga? Doe het dan duurzaam!

Beginnen met yoga is een hele mooie stap in de richting van een gezonde lifestyle. Zowel je lichaam als geest profiteren van de yoga uurtjes die helemaal in het teken van jezelf staan. Even geen impulsen die op je af komen, maar juist alles weer op een rijtje zetten of gewoon heerlijk ontspannen. Voor een fijne yoga practice heb je fijne spullen nodig zodat je frustratie tijdens het uitvoeren van je oefeningen kunt voorkomen. Maar wat zijn goede spullen? Met onderstaande tips verzamel jij de beste én meest duurzame yoga spullen!

Een duurzame yoga practice

Tip 1: Bepaal welke spullen je nodig hebt

Voordat je jezelf kunt afvragen welke spullen goed zijn, wil je eerst weten welke spullen je nodig hebt voor je yoga practice. De basis bestaat logischerwijs uit een yogamatje zodat je een ondergrond hebt om je oefeningen op uit te voeren. Daarnaast is een yoga blok een veelgebruikt accessoire ter ondersteuning van je lichaam. Dit kan zowel bij rustige als intensieve yogastijlen.

Naast de combinatie van mat en blok kan een meditatiekussen, yoga deken of yoga handdoek de ideale aanvulling bieden afhankelijk van de yogastijl(en) die je uitvoert maar ook de locatie waar je je matje uitrolt. Ga je thuis aan de slag? Dan is het fijn om wat meer spullen aan te schaffen zodat je alle mogelijkheden binnen handbereik hebt. Ga je naar de studio of sportschool? Dan kan het zijn dat je daar ook bepaalde spullen kunt pakken.

Tip 2: Kies voor duurzame producten

Een eerste gedachte zal zijn dat goede yoga spullen bestaan uit spullen waarmee jij je oefeningen goed kunt uitvoeren. Als je écht voor de beste spullen wilt gaan, is het essentieel dat je jezelf vervolgens nog een paar vragen stelt: hoe lang kan ik van mijn spullen genieten? En wat is de impact van deze spullen op het milieu? Waar kan ik mijn spullen het beste kopen?
De duurzaamheid van een product bepaalt hoe lang jij ervan kunt genieten. Een niet-duurzaam product slijt sneller waardoor je na een relatief korte tijd weer een nieuw product moet aanschaffen, iets wat je liever niet doet. Waar moet je op letten bij een yoga product als je wilt dat je product duurzaam is?

De yogamat

Een duurzame yogamat is gemaakt van slijtvast materiaal. Tot deze categorie behoren PVC, kurk, PU en wol. Na talloze uren op je yogamat zul je merken dat je mat niet snel achteruit gaat. Uiteraard geldt voor ieder materiaal dat er ook weer verschil in kwaliteit is dus let goed op welke kwaliteit je kiest. Natuurrubber en TPE slijten een stuk sneller, dus als duurzaamheid bovenaan jouw lijstje staat dan kun je deze beter overslaan.

Het yoga blok

Yoga blokken worden doorgaans gemaakt van twee verschillende materialen: kurk of foam. Kurk is een zeer duurzaam materiaal waar je een lange tijd van kunt genieten, maar ook een blok gemaakt van foam heeft een duurzaam karakter. Allebei een goede keuze dus!

Het meditatiekussen

Een meditatiekussen of bolster wordt vaak gemaakt van katoen. Katoen is van zichzelf een sterk materiaal dat lang mee kan gaan. Er bestaat echter veel verschil in kwaliteit en ook de manier van vervaardigen van het eindproduct bepaalt of jij een duurzaam product koopt. Denk hierbij aan naadjes en ritsen die goed gefabriceerd en van degelijke kwaliteit moeten zijn. Let er daarnaast op of je de hoes van je product kunt afnemen en wassen zodat je je kussen of bolster na verloop van tijd nieuw leven kunt inblazen door het te wassen. Als je ook de binnenhoes kun openen en de vulling kunt vervangen dan ben je helemaal goed op weg! Je kunt dan enkel, als je product daaraan toe is, de vulling vervangen zodat je weer van een goede ondersteuning kunt genieten.

Tip 3: Kies voor milieuvriendelijke producten

Een duurzaam product hoeft niet altijd een milieuvriendelijk product te zijn. Laten we ‘milieuvriendelijk’ definiëren als een product dat een minimale tot geen voetafdruk in het milieu achterlaat. Dit betekent dat het product zowel tijdens de vervaardiging als tijdens de afbraak milieuvriendelijk moet zijn.

Het materiaal PVC is bijvoorbeeld wél duurzaam, maar is slecht afbreekbaar waardoor het weggooien van je product impact zal hebben op het milieu. Een mooie oplossing hiervoor is het doorgeven van je product aan iemand die er nog iets mee kan. Een yogamat kan op vele manieren worden gebruikt en niet alleen als ondergrond tijdens een practice of workout. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat mensen die het minder goed hebben de mat zouden kunnen gebruiken als ondergrond om op te zitten of liggen.

yoga practice duurzaam

Een milieuvriendelijk product kiezen kan gemakkelijk door zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Kurk, wol, katoen, jute of hennep zijn allemaal natuurproducten die goed afbreekbaar zijn. Bij deze natuurlijke materialen kan TPE als synthetisch materiaal aansluiting vinden: als je kiest voor een yogamat die gemaakt is van 100% TPE dan is deze volledig biologisch afbreekbaar waardoor er niets in het milieu achterblijft.

Let tijdens het aankopen van een product goed op of de winkel waar je het product koopt waarde hecht aan een gezond milieu. Als dit zo is, kun je vaak informatie terugvinden over de productieprocessen van de verkochte producten waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met een goed afbreekbaar product, maar ook met een milieubewust en eerlijk productieproces voor mens, dier en aarde.

Tip 4: Koop je spullen bij een milieubewuste aanbieder

Het is helaas nog lang geen standaard dat een winkel of webshop stilstaat bij een gezond milieu. Let daarom extra goed op of de aanbieder het beste voor heeft met het milieu. Dit kun je doen door na te gaan of er geen onnodig plastic wordt gebruikt en naar je wordt verstuurd en of je producten op een schone manier worden geleverd. Als je je spullen bij een webshop aanschaft, let er dan op dat je producten zo efficiënt mogelijk worden verpakt, het liefst in gerecycled materiaal, en in één keer worden bezorgd, het liefst door een koerier die dit op een zo schoon mogelijke manier doet.

Het zou tenslotte zonde zijn als je een milieuvriendelijk en duurzaam product uitkiest maar met je aankoop een onnodig spoor achterlaat in het milieu.

Tip: weet je niet zeker of je thuis bent op het moment van leveren? Kies dan voor een afhaallocatie zodat de koerier maar één bezorgpoging hoeft te doen voor jouw bestelling. Dit zorgt voor minder belasting van de wegen en minder uitstoot. Soms zijn het de kleine dingen die het grote geheel kunnen verbeteren!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *