Ik kom al jaren nauwelijks nog in supermarkten (alleen in die ene met die Q in de naam), af en toe haal ik er wc-papier en die lekkere chocoladerepen van dat bedrijf dat poogt zo eerlijk mogelijke cacao in te kopen. Oh ja, en Max Havelaar-bananen. Maar dat was het dan wel zo’n beetje.
Maar niet iedereen heeft de luxe om in een stad te wonen met drie winkels met biologische levensmiddelen op loopafstand en de mogelijkheid om zijn eigen werk- en winkeltijd in te delen. Voor al die andere mensen is er nu ‘De Supermarktsurvivalgids’ van Teun van de Keuken (bekend van ‘De Keuringsdienst van Waarde’, ‘De Monitor’ en als oprichter van dat bedrijf dat chocola maakt waar ik nog wel eens voor naar de supermarkt loop). Deze gids helpt je zonder kleerscheuren de supermarkt door. En met kleerscheuren bedoel ik natuurlijk een kar vol ongezond, veel te duur en un-fair ehm…eten (dat laatste woord dient zeer ruim te worden opgevat).
De vlot geschreven gids bevat veel tips (bijvoorbeeld welke groente je hoe en waar moet bewaren om ze langer vers te houden en welke watermeloen het lekkerst is – spoiler: de lelijkste), hilarische telefoongesprekken met de klantenservice of afdeling communicatie van merken en bedrijven, zoals we ze ook kennen uit het tv-programma ‘De Keuringsdienst van Waarde’.
Maar er staan ook dingen in die ik liever niet had willen weten. Wist je bijvoorbeeld dat de producten van het merk ‘Fair Trade Original’ helemaal geen Fair Trade keurmerk hebben? De naam van het merk líjkt gewoon ‘heel toevallig’ op dat van het keurmerk en heel soms zit er een ietsjepietsje Fair Trade ingrediënt in hun producten, maar de merknaam zegt dus niets.
Ook maakt het boek duidelijk dat ‘beter leven’ (de sterren die de Dierenbescherming aan vlees, zuivel of eieren kan toekennen) niet altijd wil zeggen ‘beter voor het milieu’. Zo is een stukje biefstuk van een rund dat vrij heeft mogen grazen in Argentinië minder goed voor het milieu dan een runderlapje van een één beter-leven-ster koe die in Nederland altijd op stal heeft gestaan. En de kippen die de eieren met drie sterren op het doosje produceren mogen dan wat ruimer behuisd zijn, omdat ze meer ruimte hebben zorgen ze ook voor meer fijnstof in de lucht en dat is dan weer niet zo best voor het milieu. Jammer genoeg vermeldt het boek niet dat kippen met minder dan drie sterren van hun snavel worden beroofd.
We kunnen dus maar het beste een lekkere veganistische curry maken van een zelf samengestelde kruidenmix, zoals Teun van de Keuken ook voorstelt. En in de supermarkt alleen wc-papier, chocoladerepen en misschien een brood met liefde en passie (wat zoveel wil zeggen als ‘zonder conserveringsmiddel en broodverbeteraar) kopen.
Het is inderdaad een heel gedoe om zo fairtrade, biologisch en milieuvriendelijk in te kopen.
Hebben jullie het bedrijf Kipster in Leunen al beoordeeld? De eieren worden vooralsnog bij de Lidl verkocht.
Nog een vraag: worden de onlineproducten die EcoGoodies aanbeveelt vervoert in milieuvriendelijke auto’s vanuit hallen (de grote dozen in het landschap) waarop zonnepanelen liggen?
Inderdaad lastig soms! Wij zijn zelf geen keurmerk of iets dergelijks, en houden ons niet bezig met het beoordelen van bedrijven. Wel vinden we Kipster een heel mooi initiatief!
Hoe de webshops die in ons overzicht staan hun producten versturen, verschilt natuurlijk per shop. Wil je daar meer over weten dan kun je daarvoor bij de betreffende shop terecht.