Duurzame nieuwtjes waar ik blij van werd: einde privéjets en overwinning palmolie

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft de natuur bepaald niet gewonnen; een teken dat milieuorganisaties en de groene volksvertegenwoordigers die er straks nog over zijn extra hard zullen moeten werken (en onze steun dus hard nodig hebben!).

duurzame overwinningen

Gelukkig was er ook goed nieuws de afgelopen maand. Ik zet er een paar op een rijtje.

Geen privévluchten meer

Schiphol wil van de omstreden privévluchten af. Na ongeveer een jaar van actievoeren van onder andere Greenpeace en Extinction Rebellion heeft de luchthaven besloten om geen privéjets meer toe te laten. Ook zijn de plannen voor een nieuwe landingsstrook van de baan en worden alle nachtvluchten geschrapt.

Milieuorganisaties zijn nog niet helemaal tevreden, momenteel wordt er campagne gevoerd om Schiphol zover te krijgen dat ze aan alle afspraken uit het Parijs-akkoord gaan voldoen. Daarvoor moet het totaal aantal vluchten nog flink worden ingekrompen.

Kappen met palm olie

In West-Papoea behaalde de Awyu-gemeenschap een grote juridische overwinning in een zaak die zij, met steun van onder andere Greenpeace, aanspanden tegen twee palmoliebedrijven. Deze bedrijven hebben al bijna 9.000 hectare inheems bosgebied gekapt ten behoeve van het verbouwen van palmolie. Dat was echter nog niet genoeg, de bedrijven hadden ook een gebied van 65 duizend hectare ongerept regenwoud op het oog en spanden een rechtszaak aan tegen de autochtone bewoners van het gebied, de Awyu. Deze rechtszaak is echter verworpen wat betekent dat een gebied ter grootte van 6 maal Parijs is gered. De economische, sociale en culturele rechten van de bewoners wogen zwaarder dan de verwoestende inhaligheid van de bedrijven.

Wil je niets meer met palmolie en de winning ervan te maken hebben? Alle producten van het huismerk van EkoPlaza zijn sinds 2019 palmolievrij. Dat scheelt etiketjes lezen.

Gooi maar in mijn schoen

December is de maand van chocola, veel chocola, en als je lief bent geweest dan begint dat in je schoen. Maar zo zoet als chocola kan smaken, zo lekker is het verhaal erachter niet altijd. Zo wil ik zelf geen chocola met moedermelk erin omdat het verhaal achter de zuivelindustrie bepaald niet mooi is. 
Gelukkig heeft zelfs Albert Heijn nu een vegan letter (mét of zonder stukjes hazelnoot).

Maar dan is er ook nog degene die de cacaobonen verbouwt, krijg die er een eerlijke prijs voor? En het vervoer vanuit Brazilië, Colombia of Peru, dat is vaak behoorlijk belastend voor het milieu… 
Niet bij de chocoladeletters van The Chocolate Makers. Het bedrijf draagt actief bij aan het beschermen en herstellen van het regenwoud en werkt alleen samen met biologische boeren. De bonen worden vervolgens emissievrij vervoerd per zeilschip en verwerkt in een fabriek die gebruik maakt van zonne-energie. En het resultaat? Een vegan chocoladeletter S met Sinterklaaskruiden die heerlijk vol van smaak is. Hij is alleen een beetje klein dus ik hoop dat ik er heel veel krijg van de goedheiligman…

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *