Duurzaam reizen is leuk en makkelijk met deze 5 tips

Helaas heerst er een negatief gevoel bij duurzaam reizen. Volledig onterecht vind ik. Verhalen als: “ik werk het hele jaar hard dus tijdens de vakantie kan alles” of: “ik wil ver weg want ik wil zeker zijn van de zon” zijn echt niet meer van deze tijd, als je het mij vraagt. Daarom geef ik je vandaag 5 tips om in te laten zien dat duurzaam reizen juist leuk en makkelijk is.

5 tips duurzaam reizen

Duurzaam reizen kan ook zo

Duurzaam reizen hoeven niet altijd grote veranderingen te zijn. Door kleine aanpassingen in je reis gedrag te maken reis je iedere vakantie weer een stukje duurzamer. Met deze vijf tips bespaar je al onwijs veel CO2-uitstoot. Voor veel meer duurzame reisinspiratie kun je ook mijn duurzame reisblog Homemade Adventures kijken.

 1. Je reist langzaam

  De reizen van A naar B, naar C en zelfs naar D zorgen vaak voor de grootste CO2-uitstoot van jouw vakantie. Als je deze reisbewegingen kunt verminderen stoot je dus veel minder CO₂ uit. Minder verplaatsten gaat vaak samen met de gedachte minder zien. Maar is dat wel waar? Door minder te verplaatsen zit je minder lang in de trein en auto waardoor je meer tijd overhoud voor leuke dingen, kun je mooi die extra wandeling of dat leuke museum nog even bezoeken. Naast de extra tijd die je overhoudt om dingen te gaan bezichtigen heb je ook tijd om dieper een bestemming in te duiken. Je zal merken dat je veel meer dan alleen de highlights van een bestemming gaat zien.

 2. Het landschap raast aan je voorbij

  Treinreizen is een van de duurzaamste manieren van verplaatsen. Ook over treinreizen wordt nog te vaak slecht gedacht. Zie treinreizen echt als een onderdeel van de reis. Door de uren die je naar buiten kunt staren zie je landschappen langzaam veranderen en leer jij al meer over jouw vakantie bestemming. Kom in contact met de lokale bevolking in de trein en proef eens van de lokale keuken in de restauratie wagon. Reizen met de nachttrein zorgt er ook nog eens voor dat je uitgerust aankomt op jouw vakantiebestemming. In dit artikel vind je alle nachttreinen in Europa.

 3. Ontmoet de lokale bevolking

  Ik noemde het net al eventjes, langzaam reizen is een van de beste opties om duurzamer te reizen. Door langzaam te reizen dompel je jezelf volledig onder in de lokale cultuur. De kans is groot dat je lokale bewoners ontmoet en wie weet ga je wel een avondje uit of word je bij een lokale familie uitgenodigd om echt Italiaanse pasta bij hun thuis te komen eten. Door langzamer te reizen maak je dus veel meer connecties met de omgeving en met de lokale bevolking. Zorg er natuurlijk wel voor dat je jezelf hiervoor openstelt.

  duurzaam reizen tips

 4. Overnachten in een kleinschalig guesthouse

  Tijdens mijn reizen overnacht ik vaak in een kleinschalig guesthouse. Voor mij geen grote, luxe hotels met honderden kamers en onwijs veel personeel. Nee, ik slaap liever ik een guesthouse met een paar kamers waar het personeel ook echt weet wie je bent. Maak een praatje met het personeel. Vraag ze om hun favoriete tips voor de omgeving en geniet van de gastvrijheid. Bij kleinschalige guesthouses maken ze vaker gebruik van biologisch eten en eten uit de buurt. Daarnaast zijn ze een stuk behulpzamer en kun je dus makkelijk aangeven als jij bijvoorbeeld niet dagelijks een schone handdoek wilt.

 5. Loop minder te zeulen met bagage

  Hoe zwaarder een vliegtuig of auto is, hoe meer brandstof deze verbruikt. Daarom is het belangrijk om zo licht mogelijk te reizen. Reis bij voorkeur alleen met handbagage om jouw CO2-uitstoot te beperken. Niet allees is reizen met zo min mogelijk bagage fijn voor het milieu, het is ook nog eens fijn voor jezelf. Denk eens na, loop je liever met twee grote koffers over straat of neem je liever een klein koffertje of slechts één rugzak mee? Waardoor jij jezelf makkelijk kunt verplaatsen?

Is jouw volgende reis een stapje duurzamer?

Met bovenstaande tips reis jij de volgende keer dus stukken duurzamer, heb je veel meer tijd, plezier en gemak op reis. Je leert makkelijker locals kennen en slaapt als een roosje in de nachttrein en in het guesthouse. Heb ik jou overtuigd?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *