Zelden tot nooit meer met het vliegtuig reizen, plantaardig eten, jarenlang met dezelfde smartphone doen, en kleding laten repareren in plaats van steeds iets nieuws kopen: ik had de indruk dat ik al aardig groen en ‘actief’ bezig was.
Maar toen ik ‘De groene actiegids’ van Nadine Maarhuis las, realiseerde ik me: het kan nog veel groener. En activistischer.
Groots aanpakken
‘De groene actiegids’ is niet een rijk geïllustreerd gidsje waar je doorheen bladert terwijl je een kopje kruidenthee drinkt en denkt ‘je eigen tasjes meenemen naar de winkel, ah, dat doe ik al’. Nee, deze gids pakt het groots aan.
Je leest er bijvoorbeeld in hoe je de overstap kunt maken naar het leven in een Tiny House en wat er allemaal bij komt kijken. En wist je dat je ook in een Earth Ship kunt wonen (of er een natuurschool in kunt beginnen)?
En dat die gebouwen zijn gemaakt van ‘afval’ zoals autobanden of hooibalen en dat er in Schotland een Ecovillage te zien is waarvan de Earth Ships zijn gemaakt van afgedankte whiskyvaten?
Blijf je liever in je eigen huis wonen? Dan kun je een mini-bos in je tuin aanleggen. Nadine Maarhuis legt uit hoe je dat doet en waar je op moet letten. Heb je de smaak te pakken gekregen? Denk dan ook eens aan het aanleggen van een voedselbos.
Samen sta je sterk
Een voedselbos beginnen, dat doe je niet zo snel in je eentje: de auteur heeft tips over hoe je dat met een groep mensen kunt aanpakken. Net als het starten van een Library of Things (een spullenbibliotheek), waar je spullen kunt huren die je niet dagelijks nodig hebt, maar waarvan het handig is als je ze zo af en toe kunt lenen. Zoals een tent om mee te gaan kamperen of een grasmaaier of zoiets.
Samen kun je nog veel meer doen voor de planeet, zoals grond vrijmaken uit de economie: hiermee kun je ervoor zorgen dat een plek voor altijd van de natuur blijft. En samen kun je ook opkomen voor de rechten van de natuur.
Wist je bijvoorbeeld dat Spanje het eerste land in Europa is waar een ecosysteem de status van een rechtspersoon heeft gekregen? De Mar Menor heeft nu het recht om te bestaan en op natuurlijke wijze te evolueren, het recht op bescherming, behoud en herstel.
Wellicht een goed idee als natuurgebieden in Nederland een dergelijke status zouden krijgen? Wie komt er in actie?
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.