Ontdek natuur in eigen stad met het speurboek ‘Stadsnatuur op de stoep’ (boekreview)

Als je denkt aan natuur, dan denk je vaak aan een bos, onze kustgebieden of misschien zelfs aan de Hoge Veluwe of de Biesbosch. Maar natuur hoeft niet iets te zijn waar je met de auto naartoe moet. Natuur is alles wat buiten is en eigenlijk overal te vinden, je hoeft de voordeur maar open te doen. Want het ligt vaak al op de stoep. Tussen de tegels.

stadsnatuur op de stoep review


Stadsnatuur

Niet iedereen is in de gelegenheid om er regelmatig op uit te trekken, de natuur in. Voor veel stadskinderen is de natuur iets dat ver weg te vinden is, daar moet je voor met de auto, de bus of de metro. Het boek ‘Stadsnatuur op de stoep’ laat zien dat je de natuur, en de seizoenen, ook in de stad kunt beleven. En daarvoor hoef je alleen maar naar beneden te kijken, naar de stoep. Want daar gebeurt veel meer dan je denkt. Tussen de tegels, aan de rand van de stoep en rondom de bomen die misschien in je straat staan groeit en bloeit van alles.

Het boek ‘Stadsnatuur op de stoep’ laat zien dat je de natuur, en de seizoenen, ook in de stad kunt beleven.

Aan de hand van dit boek kunnen kinderen op onderzoek uit gaan en de diverse plantjes die in de stad groeien leren herkennen. Hoe verspreiden zaadjes zich, wat is een mierenbroodje en waarom kun je de stengels van de stinkende gouwe beter niet met je blote hand aanraken? Dit boek geeft er antwoord op.


Op het schoolplein en in de tuin

‘Stadsnatuur op de stoep’ leert jonge kinderen om te kijken als een onderzoeker. Aan de hand van de seizoenen worden ze zich bewust van de natuur om zich heen. Ik denk dan ook dat dit een heel fijn boek is om klassikaal te behandelen. Juffen en meesters kunnen samen met de klas op zoek gaan naar plantjes die op en om het schoolplein groeien en vragen stellen over wat kinderen hebben gezien op weg naar school. Heb jij dit jaar al een citroenvlinder gezien?

Natuur hoeft niet iets te zijn waar je met de auto naartoe moet.

Het mooiste zou het natuurlijk zijn als de klas ook naar een moestuin kan om de groenten te bekijken die familie is van de stoepplantjes. Zo is muursla familie van de kropsla die we eten, net als de speerdistel trouwens en straatliefdegras is familie van de mais.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *