Jij nog wat microplastics in je thee? Of toch liever een schepje honing…

Wist jij dat je met je dagelijkse kopje thee een slok microplastics mee kan krijgen? Nee? Ik ook niet. Totdat ik een Brits filmpje van The One Show zag waarin werd verteld dat van de 10 in de UK bestverkochte merken thee er maar liefst 7 zijn waarvan de zakjes microplastics bevatten.

theezakjes microplastics blog

Fabrikanten doen dit om ervoor te zorgen dat het zakje niet uit elkaar valt als er kokend water overheen geschonken wordt. Maar door de toevoeging van dit polypropeen kunnen de zakjes niet gecomposteerd worden en erger nog: als je er heet water op schenkt, komen er microplastics vrij. Die microplastics zul je voor een deel opdrinken en zullen deels terecht komen in het (drink)water. Volgens Canadees onderzoek laat één plastic theezakje in een kop ongeveer 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic achter.

Oproep voor plasticvrije theezakjes
Daarom startte een oplettende Britse tuinier twee jaar geleden een petitie waarin hij theemerken vroeg om plasticvrije zakjes te gaan gebruiken. Slechts drie van de bestverkochte merken voldoen (nu) aan dat verzoek: Teapigs, Clipper, Yogi Tea en Pukka. Dat wil dus zeggen dat bekende merken zoals Twinings, PGtips en Yorkshire Tea nog steeds in plastic zakjes zit.

In Nederland is het helaas niet veel beter gesteld. Van alle soorten thee die van het merk Pickwick verkrijgbaar zijn zijn alleen de zakjes van de ‘Even-serie’ (Even opfleuren, Even verwennen, Even uitrusten) composteerbaar. Piramidevormige zakjes (zoals die van Lipton) bevatten petplastic, mogen daarom niet bij het GFT-afval én dragen bij aan de plastic soep.

De makkelijkste oplossing tegen plastic in je kopje: koop losse thee. Zelf ben ik dol op de biologische groene thee met Japanse kers van Simon Lévelt. En het fijne is ook dat je je eigen verpakking (een blikje of een al eerder gebruikte zak) mee kunt nemen naar de winkel, dat scheelt ook weer.

Ik zet zelden een hele pot, dus ik gebruik vaak een metalen thee-ei tangetje of een filter. Op vakantie neem ik vaak een katoenen theefilter mee (ja ik ben zo’n snob die haar eigen losse thee meeneemt op vakantie) en voor onderweg gebruik ik vaak theefilters van ongebleekt papier.

Deze merken zijn plasticvrij
Mocht je het toch een stuk handiger vinden om kant en klare zakjes te gebruiken: de zakjes van Clipper, Pukka, Celestial Seasonings, Dilmah en Piramide (verkrijgbaar bij EkoPlaza en andere biologische winkels) zijn vrij van plastic en composteerbaar.

Jij nog wat microplastics in je thee? Of toch liever een schepje honing...

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

4 reacties op “Jij nog wat microplastics in je thee? Of toch liever een schepje honing…

  1. Christine zegt:

    Ik heb nog wat verder ingelezen over Pukka omdat ik daar zelf thee van heb thuis, laatste keer dat ik checkte was nog niet alles recycleerbaar maar nu dus zelfs de papieren zakjes, die mogen met het papier en karton mee. Toch zit er nog een plastic coating in en dan vraag ik mezelf weer af of dat hele recyclage proces van papier wel zo correct verloopt..? Mensen laten ook altijd tape en stickers erop zitten en lijkt me gek! Ze werken wel aan een plantaardige variant dus yay!

Reacties zijn gesloten.