Maak je restjes op met deze originele en lekkere veganistische recepten

Veganistisch koken is populair: eten zonder dierlijke producten is veel minder milieubelastend, dan wanneer je wel vlees, kaas of eieren eet. Als je gaat zoeken naar veganistische recepten, zie je dat ze vaak rijk aan verschillende groenten zijn, er worden heerlijke specerijen gebruikt en ze zijn anders dan anders. Met de recepten die je hieronder vindt, kun je niet alleen lekker en diervriendelijk koken, maar ook nog eens heel handig de restjes uit je koelkast en voorraadkast opmaken. Dubbele winst dus.

veganistische recepten blog

Veganistisch koken: gewoon proberen!

Ik geef toe, ik eet wel regelmatig vegetarisch, maar niet veganistisch. Maar dat is eerder omdat ik ook nog eens koolhydraatarm eet en dan bang ben dat ik niet voldoende eiwitten binnen krijg. Die eiwitten krijg ik dan binnen via eieren, kaas of een vegetarische vleesvervanger. Maar daar zijn ook veganistische alternatieven voor. Ik ben best nieuwsgierig naar veganistische recepten. Laten we ze proberen!

Marokkaans stoofpotje (4 personen)

Heb je nog een ui liggen, een zoete aardappel en wat tomaten? Neem een hapjespan of echte tajine en maak deze heerlijke stoofpot.

Ingrediënten:

– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 zoete aardappel
– 500 gram tomaten in stukjes (vers of uit blik)
– stukje gember
– 1 aubergine
– 50 gram gedroogde abrikozen
– 50 gram cashewnoten
– een paar groene olijven (ontpit)
– 100 gram kikkererwten (uit blik)
– ½ citroen
– 2 kaneelstokjes
– chilipoeder naar smaak
– 1 theelepel komijnpoeder
– zout
– 1 eetlepel agave- of dadelsiroop

Zo maak je het:

Snijd de ui in stukken, evenals de aubergine en de zoete aardappel. De abrikozen en olijven snijd je in kleine stukjes. Doe olie in de pan en bak de ui glazig. Pers er de knoflook boven uit. Voeg de specerijen toe en meng alles goed door elkaar. Voeg daarna de aardappel en de aubergine toe. Bak even kort en voeg dan de tomaten, de abrikozen, de gember, de kikkererwten en de olijven toe. Zet het vuur laag en stoof het gerecht ongeveer 30 minuten. Voeg de laatste vijf minuten de cashewnoten toe. Rasp de citroen. Schep de stoofschotel op de borden en bestrooi met citroenschil, breng op smaak met wat siroop, chilipoeder en zout.

Veganistische Poké Bowl (1 persoon)

Ken je de poké bowl al? Van oorsprong een Hawaiiaanse manier van eten: een kom vol heerlijke ingrediënten, waardoor je een kleurig, geurig samenspel van smaken krijgt. Je kunt heel veel verschillende groenten, granen, fruit, noten en zaden door elkaar mixen. Dit is een voorbeeld, maar leef je uit met de restjes uit je koelkast en voorraadkast.

Ingrediënten:

– 50 gram spelt
– 75 gram oesterzwammen
– een klein blikje/potje mais
– 2 wortels (in sliertjes geraspt)
– ½ mango
– een restje rode kool (gesneden)
– ½ avocado
– ½ rood pepertje
– 1 lente uitje
– geroosterde sesamzaadjes
– verse koriander

Dressing:

– 1 eetlepel sojasaus
– scheutje vers limoensap
– 1 theelepel sesamolie
– stukje verse gember (geraspt)

Zo maak je het:

Kook de spelt (gebruik de aanwijzingen op de verpakking). Doe een eetlepel sojasaus in een pannetje en bak de oesterzwammen er kort in. Roer de ingrediënten van de dressing door elkaar. Bereid de groenten en het fruit door ze te snijden of te raspen. Zorg dat de spelt nog een beetje warm is als je je kom vult. Maak er een mooi kommetje van, met bijvoorbeeld de spelt op de bodem, de rode kool aan een kant, de mais, oesterzwammen en avocado naast elkaar. Doe de sesamzaadjes en rode peper over het geheel heen. Sprenkel de dressing over de poké bowl. Je kunt de spelt vervangen door boekweitgrutten voor een glutenvrije variant.

Vegan abrikoos balletjes (10 stuks)

Dit zijn heerlijke balletjes voor tussendoor, zo klaar, zonder te bakken.

Ingrediënten:

– 100 gram gedroogde abrikozen (biologisch)
– 80 gram cashewnoten (ongezouten)
– 2 theelepels gemberpoeder
– 3 theelepels havermout
– wat extra havermout om de balletjes door te rollen

Zo maak je het:

Zet twee kommen neer en doe er heet water in. Leg de abrikozen en de cashewnoten elk in een van de kommen en laat ze 10 minuten weken. Zo worden ze zacht. Doe daarna de abrikozen, cashewnoten, het havermout en het gemberpoeder in een mengkom en gebruik een blender of staafmixer om alles tot een glad mengsel te pureren. Als het wat te droog is, kun je wat water toevoegen. Maak er kleine balletjes van. Het mengsel is behoorlijk plakkerig, om te voorkomen dat het erg aan je handen plakt, kun je je handen vochtig maken. Rol elk balletje door het extra havermout en leg ze daarna op een bord in de koelkast. Laat ze een half uurtje opstijven.

Eet smakelijk!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.