3 belangrijke overwegingen bij het aanschaffen van een warmtepomp

Wil jij een warmtepomp laten plaatsen? Dan is dit een goede stap in het verder verduurzamen van je woning. Toch bestaat er ook nog veel onwetendheid over warmtepompen. Want welke soorten zijn er eigenlijk? Is een warmtepomp eigenlijk wel voor iedereen geschikt? En levert dit daadwerkelijk een besparing op? Warmtepomp kopen: waar let je dan eigenlijk op? In dit artikel zetten we de belangrijkste drie aandachtspunten op een rij.

ovderwegingen aanschaf warmtepomp

1. De juiste soort warmtepomp

Allereerst is het goed om te beseffen dat er heel veel verschillende soorten warmtepompen zijn. Deze kunnen we simpelweg onderverdelen in twee soorten: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp is het mogelijk om volledig van het gas af te stappen. Zeker wanneer je ook nog eens elektrisch kookt. De warmtepomp verzorgt zowel het verwarmen van het water als het op temperatuur houden van de woning. Dit is een slimme manier om je woning verder te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verlagen. Bovendien levert het ook een fikse besparing van de energierekening op.

Wees je er echter van bewust dat het niet voor iedereen mogelijk is om volledig van het gas af te gaan. De kanttekening bij de werking van een volledig hybride warmtepomp is namelijk dat de woning extreem goed geïsoleerd moet zijn. Anders is het onmogelijk om de warmtepomp al het werk te laten doen en komt het wooncomfort in geding. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om een warmtepomp te installeren.

In dit geval biedt een hybride warmtepomp namelijk de uitkomst.

Hybride warmtepomp

Dit is een warmtepomp die nauw samenwerkt met de cv-ketel. Je gaat niet volledig van het gas af, maar vermindert je verbruik wel flink. De cv-ketel springt enkel in als dat echt noodzakelijk is en verzorgt nog altijd het verwarmen van het water in de keuken en badkamer.

2. Het geluid van de warmtepomp

Besef ook goed dat een warmtepomp geluid maakt. Dit is goed om rekening mee te houden wanneer je de unit buiten of misschien zelfs wel binnen plaatst. Het laatste wat je wilt is dat je hier zelf hinder van ondervindt of de buren tot last bent. Het geluidsniveau verschilt per warmtepomp en wordt duidelijk uitgedrukt in decibellen. Let hier dan ook zeker op wanneer je de verschillende soorten warmtepompen vergelijkt.

3. De kosten

Ook is het belangrijk om realistisch te zijn over het kostenplaatje. Een warmtepomp levert op de lange termijn misschien veel op, maar het vraagt ook om een flinke investering. Niet alleen de warmtepomp zelf, maar ook bijvoorbeeld voor het verbeteren van de isolatiewaarde van jouw woning.

Als je investeert in een warmtepomp, dan hoop je natuurlijk ook zo veel mogelijk rendement te behalen. Hoe meer rendement je uit de pomp kunt halen, hoe sneller de kosten terugverdiend worden. De Consumentenbond heeft verschillende onderzoeken gedaan naar hoeveel je bespaart door het gebruik van een warmtepomp. In 2022 lag dit tussen de 600 en 2.000 euro per jaar voor een hybride warmtepomp. Bij een volledig elektrische pomp ligt dit bedrag logischerwijs veel hoger.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *