Ik vond het altijd een typisch voorbeeld van een contradictio in termininis: het woord kamerplant. Een plant hoort buiten, vond ik, net als vogels en…regen ofzo.
Maar nu we met z’n allen meer dan een jaar binnen hebben gezeten en het weer er ook niet echt toe uitnodigt om dagelijks buiten te zitten is een beetje groen in huis misschien wel fijn. Sommige planten dragen bij aan zuivere en zuurstofrijke lucht en als ze gezond zijn zien ze er nog mooi uit ook.
Misschien wordt het toch eens tijd om een groene vriend in huis te halen. Maar dan wel eentje met zo min mogelijk gif en andere vormen van milieubelasting. En dan moet ik ook weten wat ie wil, zodat ik ‘m niet verzuip zoals ik ooit deed met de varen van mijn ex-vriendje. Gelukkig is er nu het boek ‘The Good Plant’ van ontwerper en plantenliefhebber Margo Togni.
Plastic en vergif
Om maar gelijk met het slechte nieuws te beginnen: als er niets op de verpakking van je plant staat, is de kans heel groot dat er pesticiden zijn gebruikt bij de kweek. De meeste van deze bestrijdingsmiddelen verdwijnen na een paar jaar, maar op de plek waar de kweekkas staat sijpelt alles natuurlijk de grond in. Niet zo ‘groen’ dus.
Gelukkig is er het SKAL Eco-keurmerk voor bloemen en planten die zijn geteeld zonder gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie of kunstmest. De sierbloemen- en plantenteelt in Nederland staat helaas ook niet bepaald op plastic-dieet: per jaar worden er 180 miljoen plastic wegwerptrays geproduceerd. Dat is 23 kilo plastic, oftewel 300 volle vrachtwagentrailers. Hiervan gaat 90% naar het buitenland waardoor er geen enkel zicht is op wat er met dat afval gebeurt. Gelukkig zijn er plannen om te gaan werken met herbruikbare trays.
Rozen uit Kenia of Tulpen uit Amsterdam de bollenstreek
Nog een minder leuk nieuwtje: een bos bloemen uit de verwarmde kas heeft een grotere klimaatbelasting dan een portie vlees. Maar gek genoeg is de klimaatimpact van een bosje kleine roosjes uit een Afrikaans land als Kenia dan weer minder groot dan een bos rozen uit de Nederlandse kassen.
Helaas zorgt sierteelt in die landen voor watertekort en zijn de arbeidsomstandigheden daar vaak niet al te best. Wat dan te doen als je keurig vegan eet, niet onnodig met het vliegtuig gaat maar toch heel graag zo af en toe een fleurige bos op tafel wil hebben staan? ‘The Good Plant’ bevat een overzichtelijke bloemenkalender waarop je kunt zien wanneer welke bloemen in Nederland uit de volle grond verkrijgbaar zijn. Die zijn het meest milieuvriendelijk want hoeven niet in de kas te groeien.
Spoiler: het grootste deel van het jaar is dat de tulp. Voor het uitkiezen van een kamerplant heeft de auteur ook een tip: kies zijn kleinere broertje. Een kamerplant die in een kas is uitgegroeid tot anderhalve meter hoogte heeft een grotere milieubelasting dan een kleiner exemplaar van dezelfde plant. Laat ‘m bij je thuis lekker tot volle wasdom komen.
Water en liefde
‘Alles wat je nodig hebt is water, zonlicht en liefde. Je bent eigenlijk een kamerplant met wat complexere emoties’, las ik ooit ergens. Dus wat goed is voor jou, is goed voor je plant…zo ongeveer. Margo Togni weet het wat preciezer te omschrijven: in ‘The Good Plant’ lees je wat je moet doen om langer van je bos bloemen te genieten en wat je plant nodig heeft als de bladeren wat gaan doen (ik had dus moeten stoppen met water geven toen de bladeren van die varen bruin werden…).
Heel handig voor iemand die geen indoor-groene vingers heeft. Ook bevat het (naast hele leuke illustraties) een legenda waarin alle genoemde planten terug te vinden zijn zodat je gelijk een lijstje kunt maken van de bloemen en planten die je mooi vindt en die in deze tijd van het jaar ‘groen’ te koop zijn.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.