Duurzaam je cadeaus inpakken (zonder papier)

Decembertaferelen gaan vaak gepaard met bergen cadeaupapier dat slechts één keer gebruikt wordt en daarna (met een beetje geluk) in de papierbak verdwijnt. Mooi ingepakte cadeautjes zien er natuurlijk prachtig uit, maar glimmende papiertjes die kapot gescheurd worden en daarna weggegooid zijn natuurlijk niet zo duurzaam. Dat kan beter.

duurzaam cadeau inpakken

Kaften of knutselen

Zelf ben ik altijd een pietlut geweest, dus als ik een cadeautje in een mooi papiertje kreeg, deed ik mijn uiterste best om het uit te pakken zonder het papier te beschadigen. Dat gebruikte ik daarna om boeken mee te kaften of om hoesjes te maken voor mijn mixed-tapes. Heb je zelf pietluttige familieleden? Dan kun je cadeaupapier hergebruiken als origami-papier of om wenskaarten mee te maken.

In de tas

In de loop der jaren heb ik een aantal Sint-tasjes verzameld: kleine jute zakjes die ik bij de HEMA heb gekocht, een katoenen met pieten erop van Dille en Kamille en nog een paar tasjes die ik in een kringloopwinkel heb gevonden. In de één past precies een chocoladeletter, in de ander een boek of een mooie agenda (de cadeaus die elk jaar weer terugkomen). Zodra de ontvanger het heeft uitgepakt en het gedicht heeft gelezen, krijg ik de zakjes weer terug.

En dat scheelt elk jaar weer wat papier. Dit jaar heb ik mijn assortiment uitgebreid met een stevig papieren tasje met mijters en strooigoed erop: wat groter dan de stoffen en juten tasjes die ik al had. Ook deze kreeg ik weer terug. Waarschijnlijk in de hoop dat ik ze volgend jaar weer vul. Of de goedheiligman zelf natuurlijk.



Stof tot inpakken

In mijn schoonfamilie is het gebruikelijk dat er voor iedereen een papieren tasje onder de boom staat: sommigen nemen hun tasje mee naar huis, anderen geven het terug aan de lieve ‘kerstvrouw’ zodat het nog een keer gebruikt kan worden.

Pak je groter uit, dan is het misschien een goed idee om over te stappen op furoshiki. Furoshiki is de Japanse inpakkunst die gebruik maakt van doeken. Je kunt die doeken online kopen (bijvoorbeeld doeken gemaakt van oude sari’s), maar Søstrene Grene verkoopt ook mooie doeken. Voor kleine cadeautjes kun je natuurlijk een (nieuwe, schone) stoffen zakdoek gebruiken. Dat zijn dan gelijk twee cadeautjes in één.

Je kunt de furoshiki-doeken ook zelf maken als je een beetje handig bent. Dan kun je voor ieder lid van je vrienden- en familiekring een eigen stof uitkiezen en een set doeken of stoffen tasjes maken. Wellicht kun je bij een kringloopwinkel mooie tafellakens of sjaals vinden die een tweede leven kunnen krijgen als inpakdoek. Dubbel groen en duurzaam.


Veel plezier met inpakken en geven!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *