Misschien ken je de term nog wel van de geschiedenis- of economieles: de wet van de remmende voorsprong. Landen of gebieden waar technologische vooruitgang iets later op gang komt dan elders, hebben vaak het voordeel dat ze de kunst af kunnen kijken.
En dat is precies wat er nu aan de hand is op het Afrikaanse continent: het heeft 1,2 miljard inwoners en nog geen driekwart heeft toegang tot elektriciteit. Diverse Afrikaanse landen hebben aangekondigd hun groeiende bevolking ‘aan te willen sluiten’. Gelukkig willen ze dat doen op een zelfvoorzienende manier. Groen dus.
Zo heeft de koning van Marokko het startsein gegeven voor project NOOR (het Arabische woord voor ‘licht’): het plaatsen van een zonne-energie-complex ter grootte van Parijs in de zuidelijke zandvlaktes van Ouarzazate. Deze zonnepanelen zouden een miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.
Marokko streeft ernaar om in het jaar 2040 de helft van het landelijke energieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen.
In de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben ze een hele bijzondere vorm van ‘schone’ energie bedacht: kooltjes gemaakt van poep. Water- en rioolbedrijf Nakaru Nawassco zet poep, verzameld uit honderden wc’s die niet op het riool zijn aangesloten, om in ronde, zwarte briketten. Gebruikers (veelal bewoners van arme wijken die anders op houtskool, kerosine en brandhout zouden koken), waren eerst sceptisch maar ontdekten al snel dat de ‘poep-kooltjes’ minder rook produceren én veel minder stinken! Daarnaast gaat deze uitvinding ook de ontbossing tegen: elke ton ‘poep-kooltjes’ die wordt geproduceerd, bespaart de kap van 88 bomen.
Ethiopië staat in Afrika bekend als ‘de watertoren van het continent’. Daarom bouwt de Ethiopian Electricity Power Corporation, het nationale elektriciteitsbedrijf, aan één van de grootste waterkrachtcentrales van Afrika. Waterkracht is waarschijnlijk de minst vervuilende vorm van energie. Al heeft het bouwen van de dammen soms ingrijpende gevolgen voor de omwonenden omdat zij soms moeten verhuizen.
Hopelijk dragen al deze groene initiatieven bij aan de welvaart en leefbaarheid van dit prachtige ‘rode continent’ en dient het tot lichtend voorbeeld voor Europa.
Reacties zijn gesloten.