Een slecht gehoor kan je leven flink beïnvloeden. Meestal is het de omgeving die doorheeft dat je minder goed hoort. Ze begrijpen je bijvoorbeeld minder goed of moeten zich herhalen. Wanneer dit structureel gebeurd, kan het zijn dat je een hoortoestel nodig hebt. Hoortoestellen staan nou eenmaal niet bekend als duurzaam product. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid batterijen. Hoe duurzaam kunnen hoortoestellen tegenwoordig zijn? En wat kun je zelf doen?
Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?
Voordat je een keuze maakt voor een hoortoestel is het belangrijk te weten of je die daadwerkelijk nodig hebt. Slechthorend houdt meestal in dat je geluiden minder goed hoort. Maar dit is niet het enige. Het kan ook zijn dat geluiden anders worden; scherper of juist doffer. Of dat je oren juist gevoeliger worden voor bepaald soort geluiden maar ander soort geluiden weer helemaal niet registeren. Ook kan het lastiger te bepalen zijn waar een geluid precies vandaan komt. De sterkte van geluid wordt aangegeven in decibel. Bij gehoorverlies van 35 decibel is het nodig om een gehoorapparaat aan te schaffen.
Wat maakt een hoortoestel duurzaam? (en wat juist niet)
Een hoortoestel heeft regelmatig een nieuwe batterij nodig. Afhankelijk van van het soort hoortoestel en batterij kunnen dit makkelijk meer dan honderd per jaar zijn. Vroeger werden hiervoor kwikzilverbatterijen gebruikt. Sinds enkele jaren zijn dit vooral de, iets milieuvriendelijkere, zink-luchtbatterijen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook oplaadbare hoortoestellen verkrijgbaar. Dit is niet alleen een duurzame ontwikkeling, zijn ze ook nog eens gebruiksvriendelijker dan een gehoorapparaat op batterijen.
Duurzaam onderhoud voor een gehoorapparaat
Naast de keuze voor een oplaadbaar gehoorapparaat kun je ook een verschil maken in het onderhoud. Helemaal duurzaam wordt een gehoorapparaat natuurlijk niet. Maar de levensduur van hoortoestelbatterijen kunnen aanzienlijk verlengd worden. Deze hebben namelijk een plastic sticker om ze afgesloten te houden van lucht. Wanneer je de sticker verwijderd komen de batterijen op spanning en zijn ze klaar voor gebruik. Wanneer je vijf minuten wacht na het afhalen van de sticker voordat je de batterij in het apparaat plaatst, gaan ze veel langer mee.
Vervang de batterijen pas wanneer deze echt leeg zijn. De meest voorkomende manier om dit te controleren is je handen om je hoortoestel heen te vouwen, door een soort van kom te vormen. Wanneer je dan een piepend geluid hoort, is de batterij van je hoortoestel nog voldoende. Zorg dat je altijd nieuwe batterijen bij de hand hebt voor het geval dat ze leeg raken. Bij de nieuwste soorten gehoorapparaten wordt een app bijgeleverd. Hierin kun je vaak ook de batterij en/of accu capaciteit terugzien.
Tenslotte is het belangrijk dat je batterijen nooit weggooit bij het afval. Lever ze in bij een officieel innamepunt. Vaak is deze ook aanwezig bij je audicien.
Waar kun je terecht voor een oplaadbaar hoortoestel?
Wanneer je een oplaadbaar hoortoestel overweegt, kun je hiervoor terecht bij een audicien. Dit is een specialist op het gebied van gehoor en audiologische tests. Hij of zij zal een test uitvoeren om te kijken of er sprake is van gehoorverlies en om hoeveel decibel dit gaat. Aan de hand van deze uitslag wordt besloten of je een hoortoestel nodig hebt. Je kunt vervolgens in overleg een keuze maken voor het hoortoestel en deze wordt precies afgesteld op je oor. Met een leeftijd boven de 67 jaar kun je een audicien bezoeken zonder verwijzing van de huisarts.
Wordt een duurzaam hoortoestel vergoed?
Een ‘groen’ hoortoestel – en dan hebben we het niet over de kleur maar duurzaamheid – wordt net als een minder milieuvriendelijke variant voor het grootste gedeelte vergoed door de verzekering. De hoogte van deze vergoeding verschilt soms per zorgverzekeraar en heeft ook te maken met je persoonlijke situatie. Zoals de mate van gehoorschade, keuze van toestel, eigen risico en of je een aanvullende zorgverzekering hebt. De precieze vergoeding vind je terug in de polis van je zorgverzekeraar.
Welke keuzes heb ik?
Naast duurzamere keuzes zoals het soort batterij of model, is het eerst belangrijk te weten welk apparaat het best bij je past. Tegenwoordig is het aanbod aan verschillende soorten hoortoestellen groot, deze worden constant verbeterd en uitgebreid. Je hebt keuze in het soort merk of fabrikant, de kracht van de microprocessor, instellingsmogelijkheden en de grootte. Ook heb je keuze voor de plaats van het gehoorapparaat. Zoals achter het oor (AHO) of in het oor (LIHO), welke staat voor Luidspreker In Het Oor.
Ook kun je kiezen voor op maat gemaakte, onzichtbare in-het-oor hoortoestellen. Daarbij bestaan mogelijkheden zoals je hoortoestel koppelen met bluetooth. Hiermee kunt je je favoriete muziek van Spotify streamen via het hoortoestel. Of het geluid van je computer op het hoortoestel binnen krijgen tijdens het kijken van een film.
Bezoek een audicien in de buurt voor een meting en krijg uitgebreid advies over alle (duurzame) mogelijkheden.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.