Wie was Rachel Carson, die ons 50 jaar geleden al waarschuwde voor pesticiden?

Iedereen heeft weleens gehoord van Greenpeace en weet wat DDT is (al is het maar vanwege de Joni Mitchell die zong ‘farmer farmer put away your DDT, Give me spots on my apples but leave me the birds and the bees, please’), maar wist je dat die organisatie én dat mooie liedje er allemaal niet geweest zouden zijn zonder het boek ‘Silent Spring’, geschreven door Rachel Carson? Maar wie was zij?

blog ontdekker van ddt dode lente

Jong geleerd… en gedaan

Rachel Louise Carson (1907-1964) werd geboren op een boerderij nabij Springdale in de staat Pennsylvania. Ze vond het heerlijk om rond te scharrelen op de boerderij, maar was ook een fervent lezer (de verhaaltjes van Beatrix Potter waren favoriet) en schreef zelf haar eerste verhaaltjes toen ze acht jaar oud was. De meeste gingen over dieren. Twee jaar later was ze al een gepubliceerd auteur: haar favoriete tijdschrift St. Nicholas Magazine, had een door haar geschreven verhaaltje gepubliceerd. 
Rachel studeerde aanvankelijk Engels, maar stapte over op biologie. Ze stopte echter nooit met schijven en leverde onder meer kopij voor de studentenkrant. In 1929 studeerde ze magna cum laude af en studeerde verder in de richting marine biologie, zoölogie en genetica.

Eerste boek

Na het overlijden van haar vader in 1935 zocht Rachel betaald werk om haar moeder financieel te kunnen ondersteunen. Ze schreef teksten voor een radioprogramma ‘Romance under the Waters’ (een initiatief van het U.S. Bureau of Fisheries). Doel van het programma was om het grote publiek te interesseren voor het leven van vissen. Rachel Carson slaagde waar anderen faalden en al snel bood het bureau haar een vaste baan aan. 
Daarnaast begon ze met het schrijven van essays en artikelen voor onder andere Sun Magazine en Nature. Haar eerste boek, Under the Sea Wind, kwam uit in 1941. Enkele jaren later stuitte ze op het onderwerp DDT: een nieuwe pesticide die zich op dat moment in de testfase bevond. Haar uitgever vond dat echter niet zo’n interessant onderwerp. Het zou vele jaren duren voordat ze toch over dit onderwerp zou schrijven. En toen ze het deed sloeg het in als een bom.

De dode lente

In 1960 kwam het boek ‘Silent Spring’ uit (in het Nederlands vertaald als Dode Lente). Daarin waarschuwt Rachel Carson voor het gebruik van pesticiden: boeren besproeien hun gewassen ermee, maar dit zorgt ervoor dat het gif terechtkomt in de grond en het water. Die raken daardoor vergiftigd en op een dag zullen er geen vogels meer komen om het begin van de lente aan te kondigen.

Rachel Carson

In haar boek legde ze uit dat alles wat leeft deel uitmaakt van een ecosysteem waarin alles met elkaar verbonden is. Als de mens rommelt met het ecosysteem, dan heeft dat uiteindelijk ook nadelige gevolgen voor de mensheid. Ze was niet de eerste persoon die wees op het belang van natuurbescherming, maar haar boek wist een groot publiek te bereiken en veel mensen te overtuigen van het gevaar van landbouwgif en het belang van milieubescherming.

Oprichting Greenpeace

Zo vormde de publicatie van ‘Silent Spring’ de aanleiding voor campagnes voor natuurbescherming, de oprichting van Greenpeace en ‘groene’ politieke partijen en zorgde het ervoor dat milieubescherming een onderwerp werd op scholen en universiteiten. 
Rachel Carson overleed helaas vier jaar na de publicatie van haar belangrijke boek (aan complicaties bij borstkanker), maar haar intellectuele nalatenschap is nog springlevend.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *