Je eigen deodorant maken is super eenvoudig. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig en het stappenplan om het te maken is snel en makkelijk te volgen. Bovendien is het maken van je eigen deo het meest natuurlijk zonder chemische ingrediënten zoals PFAS, het is goedkoop en niet geheel onbelangrijk: de deo werkt ook ontzettend goed tegen zweetgeurtjes!
In de zomer heb ik zelf vrij snel last van een zweetgeur, zeker met warme temperaturen moet ik toch wel een paar keer per dag extra sprayen om fris te ruiken. De meeste deodorants of anti-transpirants werken in het begin goed, maar vaak merk ik dat na een paar weken het effect afneemt. Helaas begint dan de zoektocht naar een goede deodorant weer opnieuw.
Totdat ik las over het maken van je eigen deodorant. Niet alleen is het goedkoop en natuurlijk, het zou ook nog eens erg goed werken.
Zelfgemaakte deodorant die echt werkt
Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, aangepast en ik ben zo tot mijn eigen ideale recept gekomen. En inderdaad, sinds ik mijn eigen deodorant maak, ruik ik altijd fris! Ook als ik net flink gezweet heb in de sportschool of wanneer ik de hele middag op het terras zit in het zonnetje met 30 graden. Hieronder deel ik het recept met je.
Ingrediënten voor je eigen deodorant:
- 6 eetlepels kokosolie
- 4 eetlepels maizena of arrowroot poeder
- 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
- optioneel: essentiële olie
Kokosolie is antibacterieel en houdt de bacteriën tegen die de slechte zweetgeur veroorzaken. Wel is het belangrijk om een goede, extra virgin kokosolie te nemen om te kunnen profiteren van de goede werking van kokosolie. Deze koop je in de natuurwinkel.
Maizena (of arrowroot poeder) heb je nodig om het zelfgemaakte mengsel te verdikken en te stabiliseren. Maizena helpt ook om de huid vocht op te nemen.
Tot slot heb je baking soda nodig. Baking soda neutraliseert vieze geurtjes, werkt ontzurend en antibacterieel en het neemt vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen.
Mix deze ingrediënten bij elkaar en je hebt je eigen deo! Wil je een extra grote voorraad maken, dan kun je de ingrediënten natuurlijk ook verdubbelen.
Zo maak je het
- Smelt de kokosolie au bain marie in een hittebestendige kom.
- Als de olie volledig vloeibaar is, schep je deze over in het bakje waar je de deodorant in gaat bewaren.
- Voeg de maizena en baking soda toe en roer alles goed door elkaar.
- Wil je een geurtje toevoegen, voeg dan ook wat druppels essentiële olie toe. Lavendel, citroengras of tea tree zijn perfecte geurtjes voor je zelfgemaakte deo.
- Laat de deo afkoelen en hard worden voordat je hem voor het eerst gebruikt. Maak je dit in de zomer? Leg het bakje dan in de koelkast zodat de kokosolie weer sneller hard wordt.
Hoe gebruik je je eigen deodorant?
Zo makkelijk is het maken van je eigen deo! Je bent nog geen half uur bezig maar hebt wel een potje gemaakt dat je 3 tot 4 maanden lang kunt gebruiken. Als je de deo op smeert op je oksels, dan heb je slechts een klein beetje nodig, een mespuntje is genoeg. Laat de deodorant wat vloeibaar worden tussen je vingers of direct in je oksels en smeer dan uit. Laat het goed intrekken voordat je je kleding aantrekt.
In de zomer kun je misschien wat vlekken in je kleding krijgen. Waarschijnlijk gebruik je dan alsnog te veel is mijn ervaring, een klein beetje is echt meer dan genoeg. Gelukkig krijg je eventuele vlekken er weer makkelijk uit in de was.
Verkrijgbaar bij
Tips om je zelfgemaakte deodorant te bewaren
Bij normale temperaturen kun je de deodorant gewoon opbergen in je badkamerkastje. Wordt het erg warm in de zomer, dan kan de kokosolie gaan smelten. Kokosolie wordt vloeibaar bij temperaturen hoger dan 25 °C. Probeer dan een koele plek te zoeken waar je de deodorant kunt bewaren of zet het in de koelkast. Als je de deodorant in de koelkast bewaart, dan is deze wel erg hard en zul je de deo eerst wat zachter moeten laten worden tussen je vingers.
Ga je op vakantie naar een warm land? Zorg dan dat je de deodorant in een goed afsluitbaar bakje stopt zodat het niet gaat lekken zodra het vloeibaar wordt. Je kunt er dan ook voor kiezen om een deo te maken van enkel baking soda en wat druppels essentiële olie. Probeer dit wel eerst voorzichtig uit, niet elke huid kan hier goed tegen. Met het gebruik van alleen baking soda ging mijn huid snel irriteren en kreeg ik last van rode bultjes.
Ja leuk maar kost wel 10 x zo duur als een staafje deo van de aldi ofzo
Misschien, wat zijn de ingrediënten daarin, die je dan dagelijks op je oksel smeert en wat in je lichaam wordt opgenomen?
Ja troep?
Ik doe wel wat echte boter met citroen sap en baking soda als dat blijft plakken ben ik goed bezig hoop ik
Btw mijn moeder voelde al aan dat deo niet goed was en waste haar oksels elke morgen, niks geen deo, gewoon puur natuur, maar ja ik wil er wel wat van maken een alternatieve deo zonder duitse chemicaliën