Gezonde PFAS-vrije pannen: goed voor jou en de aarde!

We kennen ze allemaal wel: pannen met een anti-aanbaklaag. Ideaal, want je eten bakt niet aan en schoonmaken is een fluitje van een cent. Maar wist je dat er in veel van deze pannen schadelijke stoffen zitten?

PFAS, om precies te zijn. Deze stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Ze kunnen ophopen in ons lichaam en leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

koekepan pfas vrij

Een koekenpan kopen: hier kun je op letten

Als je op zoek bent naar de beste koekenpan, is het belangrijk om je goed te verdiepen in welke pannen er allemaal zijn en welke het beste uit de test komt.

Zo is het natuurlijk allereerst verstandig om te kijken naar de warmtebron. Je hebt pannen die geschikt zijn voor iedere warmtebron, maar dat geldt niet voor iedere pan. Kies daarom een koekenpan die geschikt is voor de warmtebron waarmee jij thuis kookt.

Ook is het goed om te kijken naar de grootte van de pan. Ben je op zoek naar een grote koekenpan waarmee je lekkere eenpansgerechten kunt koken of aardappels mee kunt bakken, of ben je juist op zoek naar een kleine koekenpan voor het bakken van een eitje? Ook niet geheel onbelangrijk: let op het materiaal van de pan. Een PFAS-vrije pan is namelijk een absolute go.

PFAS-vrije pan versus een PFAS-pan: de verschillen

Een pan is een pan, toch? Zo lijkt het misschien, maar het is wel belangrijk om je goed te verdiepen in een pan voordat je ‘m koopt. Zo heb je namelijk PFAS-vrije pannen en pannen waar wél PFAS in zit verwerkt. PFAS is een schadelijke stof die in verschillende producten terug kan komen. Bij een pan waar PFAS in zit verwerkt, kan tijdens het koken de stof kan vrijkomen. En dit is schadelijk voor jouw gezondheid, maar ook voor de natuur. Je herkent een pan met PFAS vaak aan de kunststof of teflon anti-aanbaklaag.

Gelukkig zijn er op de markt ook genoeg PFAS-vrije pannen te vinden. Je kunt een PFAS vrije koekenpan aan een aantal punten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waar de pan van is gemaakt. Vaak zijn namelijk PFAS-vrije pannen gemaakt van gietijzer, keramiek of rvs. Doe wel een dubbelcheck om erachter te komen of deze pannen echt vrij zijn van PFAS.

Vaak hebben PFAS-vrije pannen ook een label of een certificaat waaraan je kunt herkennen dat de pannen geen PFAS-stoffen bevatten. Met een PFAS-vrije pan kun jij op een milieubewuste, veilige manier koken.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *