(Groene) innovaties en uitvindingen door vrouwen, toen en nu

Maart is Women’s History Month. Een logische keuze, want op 8 maart was het internationale Vrouwendag. Een dag waarop vrouwen geëerd worden, en dan niet om hun rol als moeder, zoals op moederdag.

Nee, dit is een dag waarop we stilstaan bij de positie van de vrouw in het heden en verleden en bij de vele vrouwen van wie de prestaties jarenlang onder het tapijt zijn gemoffeld.

duurzame innovaties vrouwen

 

Vrouwelijke uitvinders van toen: ruitenwissers en de vaatwasser

Wist je bijvoorbeeld dat heel veel dingen waar we dagelijks gebruik van maken zijn uitgevonden door een vrouw? De wc-rol-houder bijvoorbeeld, het koffiefilter en papieren tassen met een platte bodem. Je weet wel, die tassen waar winkels massaal op overstapten toen de gratis plastic tasjes verboden werden. Ook vaatwassers (die tegenwoordig nog zuiniger wassen dan we zelf met de hand kunnen doen) zijn uitgevonden door een vrouw.

En ruitenwissers. Ook stonden vrouwen aan de wieg van uitvindingen als GPS, het versturen van stemgeluid via het internet (nodig voor Zoom en FaceTime) en actrice Hedy Lamarr, die in haar vrije tijd uitvinder was, was de grondlegger voor Wifi en Bluetooth.

Vrouwelijke uitvinders van nu: maandverband van banaan en schoner koken

Ter gelegenheid van Vrouwendag verzamelde Going Green Media de verhalen van een aantal vrouwelijke uitvinders en wetenschappers die groene innovaties mogelijk hadden gemaakt.

  • Zo heeft een groep Australische wetenschappers Living Sea Walls gemaakt: 3d-geprinte blokken die aan bestaande zeeweringen worden bevestigd. Deze Living Sea Walls helpen zeedieren om te overleven omdat het ontwerp de natuur nabootst.
  • Nzambit Matee ontwierp stenen gemaakt van gerecycled plastic die in Kenia worden gebruikt om huizen mee te bouwen. De stenen zijn sterker èn lichter van gewicht dan beton en hebben zeer lage productiekosten.
  • De Braziliaanse Rafaella De Bona Gonçalves ontwikkelde biologisch afbreekbare menstruatieproducten op basis van restafval van bananenteelt. Dat is niet alleen goed voor de planeet, het is bovenal haar doel om met haar product period poverty te bestrijden. Maandverband moet beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.
  • Mukuru Clean Stoves, een project van de Keniaanse Charlot Magayi, gebruikt afgedankt ijzer om veilige kookkachels van te maken die nu over het gehele Afrikaanse continent gebruikt worden. Deze clean stoves redden niet alleen levens, ze zorgen er ook voor dat er veel minder vervuilende stoffen in de lucht komen.
  • Intussen werken Shara Ticku en haar team aan een duurzaam alternatief voor palmolie op basis van gist.

Bewaar op Pinterest:

pinterest 12

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *