Mooi en dodelijk: waarom vegetarisch eten helpt tegen overmatige alg-groei in zee

Mooi en dodelijk klinkt misschien als de beschrijving van een Bond-villain (wie herinnert zich Famke Janssen nog?), maar ik bedoel de prachtige groene cirkelpatronen die op luchtfoto’s van de Baltische Zee te zien zijn. Ze zien er heel mooi uit, maar worden gevormd door fytoplankton en cyanobacteriën oftewel: blauwalg.

veganistisch leven blauwalg blog

En blauwalg kennen we nog maar al te goed van de zomermaanden waarin het éne na het andere open water werd afgeschreven als verkoelende pleisterplaats omdat het werd overgenomen door de blauwalg. Op zich al vervelend genoeg als je op een zomeravond even wilde afkoelen door te pootjebaden met je kinderen of huisdieren, maar de overmatige groei van blauwalg in de zee heeft nog veel ernstiger gevolgen.

Vanwege overbemesting komen er veel voedingsstoffen in zee terecht.

Fytoplankton en cyanobacteriën tieren welig als gevolg van de intensieve landbouw (die vanwege de bevolkingsgroei alleen maar blijft toenemen). Vanwege overbemesting komen er veel voedingsstoffen in zee terecht. Hierdoor groeit het aantal algen en die verstikken het overige zeeleven. De afgestorven planten zakken naar de zeebodem waar bacteriën zorgen voor een ontbindingsproces dat zuurstof aan het water onttrekt. Zo ontstaan er ‘dode zones’ in zee waar niets meer wil groeien.

algen baltische zee

Op dit moment is het zuurstofniveau op het laagste punt van de afgelopen 1500 jaar.

Het klinkt misschien onlogisch om minder vlees te eten om de zee te redden, maar het overgrote deel van de landbouwgewassen (die bemest worden met uitwerpselen die de enorme veestapel produceert) wordt gebruikt als veevoer. Er zijn minder landbouwgewassen nodig om vegetariërs te voeden dan om vleeseters van voedsel te voorzien.

Vegetarisch eten is dus niet alleen goed nieuws voor de dieren: het gaat de opwarming van de aarde tegen en kan de zeeën weer leefbaar maken.

Daarnaast is Nederland de grootste landbouwproducent van Europa, maar slechts 3 procent van ‘onze’ boeren teelt biologisch. Dat is dus voor verbetering vatbaar. Als we dáár iets aan zouden kunnen doen, dan kunnen we hopelijk volgende zomer gewoon weer veilig in een meertje zwemmen.

Bron: OneWorld nummer 7 september 2018
Afbeelding: https://earth.esa.int/web/earth-watching/environmental-hazards/content/-/article/algal-bloom-in-the-baltic-sea

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.