Hoe herken je duurzame haarproducten?

Duurzame haarverzorging zijn producten waar termen als ecologisch, biologisch en natuurlijk op staan, toch? Niet helemaal. In deze tijd waar steeds meer mensen kiezen voor duurzame producten hebben we helaas ook veel te maken met greenwashing. Oftewel producten en merken die zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Waar let je op bij het uitkiezen van duurzame haarproducten?

duurzame haarproducten blog

5 aandachtspunten voor duurzame haarproducten

Het probleem met duurzame definities is dat deze over het algemeen niet gereguleerd zijn. Laat je dus niet meteen verleiden door een groen logo, mooie natuurlijke plaatjes of milieuvriendelijke kreten. Waar kun je wel op letten voor echte duurzame haarproducten? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij:

1. Goedkoop is meestal duurkoop

Duurdere haarproducten wil echt niet zeggen dat ze perse duurzamer zijn. Maar voor cosmetica dat voor een spotprijs de toonbank overgaat, betaalt íemand de prijs. Is het niet je eigen portemonnee dan gaan de producten meestal ten koste van het milieu, dierenleed of je eigen welzijn. Kies daarom voor duurzame haarproducten van kwalitatieve en hoogwaardige merken die het milieu hoog in het vaandel hebben staan.

2. Vermijd twijfelachtige toevoegingen

De meeste haarproducten komen uiteindelijk via ons doucheputje weer in het milieu terecht. Gelukkig zorgen waterzuiveringsinstallaties ervoor dat de meeste stoffen niet in het oppervlaktewater komen. Toch is het voor sommige slecht afbreekbare stoffen nog onduidelijk in hoeverre dit lukt. Vermijd daarom zoveel mogelijk twijfelachtige toevoegingen zoals synthetische bestandsdelen. Gebruik in ieder geval geen haarlak met drijfgassen en oplosmiddelen. Volgens Milieucentraal zijn deze het meest schadelijk voor het milieu en medeverantwoordelijk voor smogvorming.

3. Vrij van microplastics

Volgens het ECHA (Europees Agentschap voor Chemische Stoffen) belandt er per minuut ruim zeven kilo microplastics uit cosmetica- en verzorgingsproducten in het Europese milieu. En dan gaat het hierbij om plasticdeeltjes die groter zijn dan 0,1 micrometer. De nog kleinere deeltjes worden niet eens meegeteld. Al deze microplastics worden uiteindelijk onderdeel van de ‘plasticsoep’. Zeedieren krijgen ze binnen en zo belanden ze via de voedselketen ook op ons bord. Echt duurzame haarproducten zijn daarom vrij van microplastics.

4. Recyclebare verpakking

De duurzaamheid van haarverzorging wordt niet alleen bepaald door het product zelf maar ook door de verpakking. Gelukkig komen er steeds meer merken die plastic flessen weten te vervangen voor meer duurzame alternatieven. Daarbij ligt natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij jezelf. Wanneer je recyclebare verpakkingen zoals karton, metaal en glas niet op de juiste manier afvoert, dan heeft het alsnog weinig zin. Het allerbeste kies je voor zero-waste haarproducten.

5. Milieukeurmerken

Tenslotte zijn er een aantal milieukeurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van duurzame haarproducten. Om een paar belangrijke te noemen:

  • COSMOS Organic; plantaardige ingrediënten van haarproducten met dit logo moeten voor 95% van biologische oorsprong zijn. Ook wordt een bedrijfsmilieuplan vereist met strenge eisen op het gebied van verpakkingen en afbreekbaarheid van ingrediënten.
  • EU Ecolabel & Nordic Swan Ecolabel; shampoo en conditioners met dit label bevatten minder schadelijke ingrediënten en microplastics zijn verboden. Eventueel gebruikt palmvet moet gegarandeerd duurzaam zijn.
  • Natural Cosmetics Standard; bij haarproducten met dit keurmerk wordt geen gebruik gemaakt van bepaalde milieubelastende ingrediënten en productietechnieken.
  • Vegan; bij haarproducten die vegan zijn, kun je ervan uitgaan dat het geen dierlijke ingrediënten bevat.
  • Look for the Zero; deze geeft aan dat volgens de (strenge) definitie van de Plastic Soup Foundation geen microplastics in het haarproduct zitten.

Let op; het ontbreken van milieukeurmerken wil niet altijd zeggen dat ze slecht voor het milieu zijn. Bepaalde duurzame certificaten kosten veel geld. Dit is niet altijd op te brengen voor producenten van haarproducten. Neem daarom voor je aankoop even de tijd om je te verdiepen in de producent. Duurzame haarmerken zijn hier trots op dus zullen transparant zijn over de ingrediënten en herkomst. Let daarbij ook op een actief duurzaam beleid.

Milieuvriendelijke shampoo

Een goed voorbeeld van een duurzaam haarproduct is een shampoobar. Ook wel een solid shampoo genoemd. Want – schrik niet – wist je dat de gemiddelde shampoofles uit ongeveer 80% water bestaat? En dan zit dit doorgaans ook nog eens in een plastic fles, met alle gevolgen voor onze groeiende plastic afvalberg. Hoe minder gebruik van plastic, des te beter voor het milieu. En laat je het water eruit dan kun je je voorstellen wat dit bespaart op transportkosten.

Daarbij is een haarverzorging in zeep vorm ook nog eens vriendelijker voor je portemonnee. Want waarom zou je betalen voor een product dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat? Een shampoobar bijvoorbeeld gaat gemiddeld wel zo’n 80 keer mee. Reken maar uit! Overigens zijn ook conditioners verkrijgbaar in compacte barvorm.

Voor welk soort duurzame haarverzorging je ook kiest; milieuvriendelijke producten laten je haar en jezelf nét iets beter voelen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *