Drie groene nieuwtjes waar ik blij van deze maand (maart)

Hoewel er veel nieuws is om moedeloos van te worden, is er soms ook goed nieuws. Van deze drie dingen werd ik blij in februari.

groene dingen blij van februari blog

1. Van beton naar plant

Een van de grootste problemen in Nederland op het moment is het woningtekort. Er moet gebouwd worden (en als je het mij vraagt moeten leegstaande panden geschikt gemaakt worden voor bewoning). Maar je hebt bouwen en góed bouwen. Voor traditionele bouw zijn grondstoffen nodig die gemaakt worden op een manier die belastend is voor het milieu.

Bij biobased bouwen is er sprake van een kringloop. De grondstoffen die hierbij gebruikt worden zijn natuurlijke materialen die op korte termijn weer teruggroeien. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van hennep en vlas, gewassen die kunnen groeien op land dat niet geschikt is voor het verbouwen van voedsel. 
Biobased huizen zijn licht van gewicht en daarom geschikt om prefab in een fabriek te maken waardoor er sneller gebouwd kan worden. Biobased huizen gaan lang mee, maar áls ze in de toekomst weer afgebroken moeten worden kunnen de materialen worden hergebruikt of als compost dienen.

Triodos Bank is de eerste bank waar je een speciale biobased hypotheek af kunt sluiten. Wie durft het aan om in een huis van hout, vlas en stro te gaan wonen?

2. Wild van Wild

Jarenlang heb ik smeerbare deodorant uit een blikje gebruikt. Handig in gebruik en het blikje dat overblijft als je deo op is kan weer prima dienen als solid-shampoo-bewaarblikje. Of als blikje om hondenkoekjes in te bewaren, of wat je maar kan verzinnen. 
Er is alleen een klein probleem: mijn thermostaat gaat zelden boven de 18 graden en omdat het deze winter een aantal dagen echt winter was, is mijn crème deodorant meer een soort steen geworden. Met mijn nagel kan ik er nog wel iets vanaf schrapen, maar dat is wel een enorm gedoe. Die laat ik dus maar op de plank liggen tot de zomer.

duurzame deo wild

Ik probeerde Wild deodorant: een systeem waarbij je een metalen case koopt en een aantal refills die in een kartonnetje zitten. Je kunt kiezen uit verschillende houders (speciaal voor Valentijnsdag is er een limited edition met hartjes) en verschillende geuren deodorant. Ik vind zelf de kamille-lavendel, katoen en zeezout en de kokos-vanille het lekkerst ruiken. Je kunt ze via hun eigen site bestellen en ook via Big Green Smile (maar daar vind je de limited editions niet).

3. Meer groente graag

Wij, Nederlanders, zijn collectief gezonder gaan eten. De consumptie van groente en fruit is gemiddeld van 117 naar 129 gram gegaan. Ook wordt er 20% minder rood vlees gegeten dan in 2010. Hoopvolle berichten, want meer groente en minder vlees is niet alleen gezonder voor jezelf, een groener eetpatroon zorgt ook voor een groenere planeet.

Een koe eet namelijk ook groente, maar dan heel veel. Om de koe te voeden moet er veevoer gemaakt worden (slechts een klein deel van de koeien voorziet in haar voedsel door in de wei te grazen). Om dit te kunnen verbouwen worden vaak oerwouden gekapt, daar wordt soja verbouwd die dan weer verwerkt en verscheept moet worden. Allemaal een enorme belasting voor het milieu. Om nog maar te zwijgen van hoe naar dit systeem voor de koe is.

Nee, dan kun je beter een lekkere vegan ratatouille met paprika, tomaten en aubergine (de groenten die het meest zijn gegeten in Nederland) eten. Eventueel met wat vegan hamblokjes erdoorheen. 
En het mooiste is: als méér mensen plantaardig eten kunnen er ook méér mensen gevoed worden met de opbrengst van de wereldwijde landbouwgrond. Eet smakelijk!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *