Snelle modetrends, massaproductie en lage prijzen gaan gepaard met een hoge prijs: milieuvervuiling, uitbuiting van arbeiders en een steeds grotere berg afval. Wanneer je dit eenmaal ziet, kun je je ogen er eigenlijk niet meer voor sluiten. Gelukkig zijn er manieren om bewustere kledingkeuzes te maken! Waar kun je op letten voor duurzame kleding in je kast?
Fast fashion
Kleding wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een wegwerpartikel in plaats van luxe. Zo snel als kleding wordt gemaakt, vervoerd en verkocht, wordt het ook weer weggegooid. Oftewel ‘fast fashion’; de grootste oorzaak van de misstanden in de kledingindustrie. Ook al koop je milieuvriendelijk, duurzaam of tweedehands. Kleding zal nooit tot het naadje compleet milieuvriendelijk zijn. Toch zijn er wel aandachtspunten waar je op kunt letten voor een duurzame(re) inhoud van je kledingkast.
Consuminderen
Kort gezegd; minder kleding kopen, is het beste wat je voor het milieu kunt doen. Zelfs de stijgende markt in tweedehands kleding zorgt ervoor dat mensen juist meer gaan kopen in plaats van minder. Wat kun je doen om te consuminderen in kleding?
1. Ruim je kast op
Je kast opruimen geeft je niet alleen een lekker gevoel, het geeft ook inzicht. Met een overzichtelijke kledingkast kun je in één oogopslag zien of je echt wat anders nodig hebt. De meeste mensen hebben minimaal een paar kledingstukken of schoenen die ze meer dan een jaar niet aan hebben gehad. Zonde! Verkoop het, of maak iemand anders er blij mee. Vraag je af waarom je het niet meer draagt zodat je dezelfde keuze niet weer maakt.
2. Ga voor een lange levensduur
Tijdloze kleding van hoge kwaliteit gaat langer mee en is dus duurzamer. Dit geldt vooral voor kleding die intensief gebruikt wordt, zoals een jas en duurzame schoenen. Voor goedkope kleding betaalt iemand de prijs; het milieu, de maatschappij of je eigen portemonnee door een mindere kwaliteit. Zit er toch een scheur of gat in je kleding? Probeer het te (laten) maken.
3. Ruilen en lenen
Ben je uitgekeken op een kledingstuk? Kijk eens naar nieuwe combinaties waardoor je je kleding weer gaat dragen. Het is ook heel leuk om onderling kleding met vrienden te ruilen of van elkaar te lenen. Bezoek een kledingruil event of organiseer zelf een kledingruil avond, nog gezellig ook! Wist je dat er steeds meer (online) kledingbibliotheken zijn? Zo kun je altijd in een nieuwe outfit op een feestje verschijnen zonder dat de kleding daarna ongebruikt in de kast blijft hangen. Bovendien kun je zo gelijk testen of iets echt bij je past en fijn zit voordat je het eventueel definitief koopt.
4. Vermaken
Toch op een kledingstuk uitgekeken? Misschien kun je het vermaken tot iets nieuws of pimpen volgens de nieuwste trends. Zo werd dit vroeger ook gedaan toen wijd uitlopende broeken in de mode kwamen. Moeders schoven massaal achter de naaimachine om stof tussen de pijpen te zetten. Tegenwoordig is een broek met rafelige en iets kortere pijpen ‘in’. Een perfect voorbeeld van iets dat je zelf kunt doen met oude broeken. Of maak er gelijk een korte broek van.
Groene labels en certificering
Wanneer je eerlijkere kleding wil kopen, kun je op zoek gaan naar duurzame merken. Helaas heeft de kledingindustrie veel te maken met greenwashing. Winkels en merken die kleding onterecht bestempelen met groene termen als duurzaam, natuurlijk, bewust en Fair trade. En het is natuurlijk ook nog eens zo dat een ‘vegan’ kledingstuk niet per definitie hoeft te betekenen dat het ook met respect voor mens en milieu geproduceerd is. Let daarom goed op goed op aanwezige groene labels en certificeringen. Een écht duurzaam kledingmerk is hier trots op en daarom transparant over de herkomst en gebruikte materialen.
Tenslotte; je kunt ook een duurzaam verschil maken door hoe je kleding wast én weggooit wanneer het toch nodig is. Zelfs een duurzaam kledingstuk is op een gegeven moment versleten. Je kunt textiel bij verschillende punten inleveren voor recycling en anders kun je vast nog wel een oude verf- of poetslap gebruiken.
Echt iets nieuws nodig? Duurzame kleding zit nou eenmaal nét wat lekkerder.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.