Dit zijn de 5 makkelijkste tips om thuis afval te vermijden

Baal je ook zo van al het afval dat je thuis produceert? Wij snappen het, want ook wij vinden dat er ontzettend veel onnodige pakjes, zakjes en andere verpakkingen worden gebruikt voor het verpakken van producten etc. Tijd om daar zelf iets aan te doen! En geloof me, dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.

Dit zijn de 5 makkelijkste tips om thuis afval te vermijden. Lees en laat je inspireren!

makkelijkste tips om afval te vermijden blog

1. Maak alle restjes op

Gooi je veel etenswaren weg omdat het over de datum is of omdat het niet gegeten wordt? Zoek op internet een aantal lekkere gerechten met de ingrediënten die je nog hebt liggen en maak er wat van. Je zult versteld staan wat je nog kunt maken met allemaal losse restjes.

Heb je regelmatig een portie eten over? Laat het afkoelen en doe het in de vriezer. Spaar de restjes op en je hebt zo weer een hele maaltijd bij elkaar. Hoef je een keer niet te koken, ideaal wanneer je haast hebt. Zo hoef je niets weg te gooien en vermijd je tevens het ontstaan van afval. Win win.

2. Doe boodschappen met herbruikbare tassen

Je kent het vast wel, een hele kast vol met plastic tassen van de supermarkt. Want ja, het is zo makkelijk om een tas bij de kassa mee te nemen. STOP daarmee en neem je eigen herbruikbare tassen mee als je boodschappen gaat doen. Gebruik een big shopper of een katoenen tas. Deze gaan superlang mee en je voorkomt hiermee verspilling van plastic afval.

3. Hergebruik materialen

Pindakaas zit in een glazen pot, roggebrood in een plastic bakje en sapjes in een glazen flesje. Al deze producten kun je natuurlijk perfect recyclen, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken, nadat ze schoongemaakt zijn, om spullen in je voorraadkast te sorteren. Denk bijvoorbeeld aan het bewaren van elastiekjes en sluitingen van zakjes, of wat dacht je van zelfgemaakte sapjes en appelmoes. Bewaar ze in de potten, flessen en bakjes van producten om afval te voorkomen en je voorraadkast op orde te brengen.

4. Ontvang geen reclamefolders

Als je het hebt over onnodig afval consumeren, dan valt er met de reclamefolders zeker te besparen. Want alle aanbiedingen die in de krantjes staan, staan meestal ook online op de website van de aanbieder. Gebruik een NEE NEE sticker op de deur die je gemakkelijk kunt aanvragen bij de gemeente en voorkom hiermee onnodig afval.

5. Geef spullen een tweede leven

My favourite! Breng spullen, die je niet meer gebruikt, naar de kringloop. Zo hoef je niets weg te gooien en kun je iemand anders blij maken met jouw unieke pareltjes. Je kunt ze uiteraard ook zelf verkopen op Marktplaats of Vinted. Zo verdien je er nog een extra zakcentje mee en voorkom je de berg afval.

Zijn we nog makkelijke tips vergeten om thuis afval te vermijden? Laat het ons gerust weten, want we helpen graag mee aan een beter en duurzamer milieu. Voor ons en voor onze toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *