De periode van alle lichtjesfeesten is voorbij: Diwali en Mawlid al-Nabi werden in oktober gevierd, zonnewende, kerst en channoeka eind december. Maar juist in januari heb ik behoefte aan een beetje extra licht. Terwijl ik buren dode bomen uit hun huizen zie slepen, steek ik graag een kaarsje aan om de januaridagen wat gezelliger te maken.
Maar die ‘gewone’ waxinelichtjes die je in supermarkten en warenhuizen kunt kopen zijn helemaal niet zo onschuldig. Ik wist het eigenlijk wel…maar toen ik in het boek ‘Een hond voor het leven’ las, dat paraffinekaarsen niet alleen schadelijk zijn voor mensen en het milieu, maar ook voor onze trouwe viervoeters, ging bij mij de knop om.
De meeste kaarsen zijn namelijk gemaakt van paraffinewas, een bijproduct van aardolie. Bij verhitting geeft het acetaldehyde, formaldehyde, tolueen, benzeen en acroleïne af aan de lucht. En dat ademen we allemaal in.
Klein en handig
Er zijn diverse alternatieven voor paraffinekaarsen. Deze zijn gemaakt van bijen-, koolzaad- of sojawas. Je kunt ze vinden in biologische supermarkten en webwinkels zoals Ecomondo. Waxinelichtjes zijn geurvrij en passen in allerlei houders (zelf heb ik een ruime collectie huisjes in de vensterbank staan waar kaarsjes in kunnen).
Een maatje groter, en voorzien van een subtiele geur, zijn de kleine kaarsen van Letters & Lights. De kaarsjes zijn gemaakt van sojawas, een materiaal dat veel schoner brandt dan paraffine. Als je kaarsje op is (ze gaan gemiddeld 12 uur mee), hoef je dus het blikje alleen maar in heet water af te wassen en je kunt het ergens anders voor gebruiken. Bijvoorbeeld om hondensnoepjes in te bewaren.
Groot en sfeervol
Natuurlijke kaarsen zijn wat duurder dan paraffinekaarsen. Logisch, want die zijn gemaakt van plastic en niet meer dan een bijproduct van aardolieproductie. Houd dat in gedachten en dan schrik je niet meer zo van de prijzen van het schonere alternatief. Dus áls je het doet, kun je het ook gelijk goed doen en investeren in een grote kaars.
Zo heeft webwinkel Big Green Smile kaarsen van Mulieres en We love the Planet. Beiden hebben een subtiele geur (de Mulieres kaars is ook geurloos verkrijgbaar). De kaarsen van We love the Planet zijn gemaakt van sojawas, de Mulieres kaarsen van koolzaadwas. Mijn favoriet voor het creëren van een gezellige sfeer in donkere dagen, zijn echter de kaarsen van Brandt.
Neem ze mee
Brandt heeft een ruime collectie aan kaarsen gemaakt van sojawas, zoals de seizoenkaarsen. In mijn vensterbank prijkt nu een Dennen & Amber kaars met mirre en dennen-geur die, ook als hij niet brandt, mijn kamer heerlijk doet ruiken. Daarnaast hebben ze ook een speciale collectie koolzaadwas kaarsen. Naast mijn computer staat een kaars uit de nomad-collectie. Deze kaarsen worden gemaakt van koolzaadwas en de geuren zijn geïnspireerd op een fietsreis door Europa. In tegenstelling tot de andere kaarsen zitten ze niet in glas, maar in een blikje. Dit maakt ze ideaal om mee te kunnen nemen op vakantie.
Het voordeel van koolzaadwas is dat de koolzaadplant in Europa groeit. Deze plant fleurt niet alleen het landschap op, maar maakt ook bijen blij. En mij, want de kaarsen die Brandt ervan maakt zijn heerlijk. Ik weet alleen nog niet welke ik in mijn koffer stop voor een volgende vakantie: Sauvage (die naar sinaasappel, Frans grenen en lavendel ruikt) of Pijor (die naar kamille, basilicum en oranjebloesem ruikt)… ze ruiken allebei heerlijk!
“Als je kaarsje op is (ze gaan gemiddeld 12 uur mee), hoef je dus het blikje alleen maar in heet water af te wassen en je kunt het ergens anders voor gebruiken. Bijvoorbeeld om hondensnoepjes in te bewaren.”
Dat afvalwater kan gewoon door de gootsteen gespoeld worden?