Boek review: Natuurmysteries Ontrafeld – 150 verbazingwekkende wetenswaardigheden

Zodra het lente wordt krijgen we allemaal (weer) oog voor de natuur. ‘Kijk, een vlinder!’, we ruiken dat de daslook in bloei staat en inspecteren onze eigen tuin op bloemetjes die al voor wat kleur zorgen.

natuurmysteries ontrafeld boek review

Boek voor natuurliefhebbers

Maar er valt in elk jaargetijde van alles te zien en ontdekken in de natuur, dat bewijzen Vincent Albouy en Claire Felloni met hun nieuwe boek. Liefhebbers van klassieke biologie-platen kunnen hun hart ophalen met dit boek, want elke pagina is rijk geïllustreerd in de stijl van oude schoolplaten.

Daarnaast is het opgedeeld in vier delen: de vier seizoenen. Zo weet je waar je in elk seizoen naar op zoek zou kunnen gaan. In de winter kun je bij voorbeeld het verschil zien tussen een merel- en een lijsternest en in het voorjaar kun je zien hoe boomklevertjes holten in bomen kleiner hebben gemaakt om erin te kunnen nestelen.

natuurmysteries ontrafeld inkijk

Bijzondere én nuttige weetjes

En er is nog veel meer te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat de zeeanemoon een dier is en geen plant? De tentakels zijn trouwens bedekt met stekende cellen, dus aai ‘m maar niet.

Ook kun je in het boek lezen hoe een koningspage zich weet te beschermen tegen vogels die hem op willen eten, leer je dat bijen van oorsprong uit de tropen komen en waarom de grote kaardebol zo populair is onder vogels met dorst.

En wil je weten hoe het groot warkruid aan zijn voeding komt terwijl het helemaal geen bladeren heeft (het bestaat alleen maar uit bloemetjes) en hoe een spin een web weeft, hoe een heksenkring ontstaat, welk knaagdier gestreepte drollen legt, hoe die rare wormvormige zandhoopjes ontstaan die je soms op het strand ziet en of een dennenappel door een eekhoorn of een veldmuis beknaagd is? Lees dan dit boek. 


natuurmysteries ontrafeld inkijk2

Prachtige illustraties

Door het wat plechtstatige taalgebruik is het misschien iets minder geschikt voor jonge of ongeoefende lezers, maar de mooie tekeningen maken het aantrekkelijk genoeg om door te kijken en daarna (wellicht samen) te lezen. Je moet trouwens wel tegen plaatjes van spinnen kunnen want die komen met regelmaat voorbij…

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *