Vroeger had bijna iedereen gewoon een vast energiecontract. Gewoon omdat dat zo hoorde. Maar tijden veranderen, en inmiddels zijn er andere opties die steeds meer mensen overwegen.
Zoals overstappen naar een variabel energiecontract of als je het wat spannender wilt, een dynamisch contract. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best mee.
De grote vraag is: wat past het beste bij jouw manier van leven? Ben je iemand die van duidelijkheid houdt of vind je het juist niet erg om een beetje te ‘spelen’ met de prijzen?
Beide contracten hebben voor- en nadelen. Het is daarom dus ook belangrijk om te weten wat de verschillen zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken. Vooral wanneer je al een tijdje met het idee loopt om te switchen van energieleverancier. Door goed te vergelijken kun je kiezen voor energiecontract overstappen om flink wat geld te besparen ieder jaar.
Wat houdt een variabel energiecontract in?
Bij een variabel contract kunnen de tarieven tijdens de looptijd veranderen. Meestal gebeurt dat één of twee keer per jaar. Wordt stroom of gas duurder? Dan ga je meer betalen. Wordt het goedkoper? Dan profiteer je daar ook van mee.
Je betaalt meestal een vast maandbedrag als voorschot. Alleen kan dat aan het eind van het jaar tegenvallen als je meer hebt verbruikt dan gedacht. Dan komt die eindafrekening ineens een stuk minder gezellig binnen.
Voor wie is dit handig? Vooral voor mensen die een beetje flexibel zijn, niet direct in paniek raken als de prijzen wat schommelen en het geen probleem vinden om af en toe de energietarieven in de gaten te houden.
Wat doet een dynamisch contract dan precies?
Dynamisch gaat nog een stapje verder. Hier veranderen de tarieven niet één of twee keer per jaar, maar elk uur voor stroom en elke dag voor gas. Ja echt, per uur. Dat betekent dat je prijs helemaal afhangt van de markt op dat moment.
Als je handig omgaat met je verbruik, kun je hier flink mee besparen. Denk aan de wasmachine pas ’s nachts aanzetten, als de stroom lekker goedkoop is of koken rond het middaguur, als er veel zonne-energie beschikbaar is (als je kookt op inductie).
Wil je direct twee vliegen in één klap slaan? Dan is het slim om ook te investeren in duurzame apparaten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine met een gunstige energielabel. Als je niet de hele tijd wilt nadenken over wanneer je iets gebruikt, is dit type contract misschien niet helemaal iets voor jou.
Wat past het beste bij jou?
Dat hangt vooral af van hoeveel controle je wilt hebben en hoeveel moeite je wil doen om slim om te gaan met je verbruik.
Als je liever niet te veel nadenkt over piekuren en gewoon je gang wil gaan, is een variabel contract vaak een betere keuze. Wil je gewoon weten waar je aan toe bent, ook al betaal je iets meer? Dan is een vast contract nog steeds het meest zorgeloos.
Ben je iemand die het leuk vindt om slim te plannen en daardoor te kunnen besparen? Dan kan een dynamisch contract je echt iets opleveren.
Wat je ook kiest, het is altijd slim om energiecontracten online te vergelijken. Je ziet dan meteen welke aanbieder de beste deal heeft op basis van jouw verbruik. Want laten we eerlijk zijn, niemand betaalt graag te veel. Wil je zeker weten dat je overal aan denkt? Bekijk dan deze handige lijst met tips voordat je daadwerkelijk de keuze maakt.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.