Duurzaam wonen: zo kies je voor een milieuvriendelijke zitbank

Van fast fashion heb je ongetwijfeld gehoord, maar wist je dat er ook zoiets is als fast furniture? Oftewel meubels van slechte of matige kwaliteit, die niet gemaakt zijn om echt lang mee te gaan, en vaak ook trendgevoelig zijn. Dat soort meubels zijn vaak ook niet geschikt om later nog weer door te verkopen.

Een echt duurzame bank is nog niet zo heel makkelijk te vinden, al komt er steeds meer aanbod. Maar een bank van goede kwaliteit die écht lang meegaat, is ook al een stuk duurzamer. Simpelweg omdat het van goede kwaliteit en lang meegaat.

duurzame bank

Wat betreft duurzaamheid kun je op verschillende dingen letten, zoals waar de bank gemaakt wordt, van welke materialen deze gemaakt is en in hoeverre de bank gerecycled kan worden.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

  1. Materiaalkeuze
    Let op het soort materialen dat voor de bank wordt gebruikt. Duurzame banken worden vaak gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen zoals FSC-gecertificeerd hout, gerecycled staal, biologisch katoen, linnen of wol. Vermijd materialen zoals goedkoop multiplex of synthetische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
  2. Productieproces en herkomst
    Check of de bank geproduceerd is volgens milieuvriendelijke en eerlijke productienormen. Zoek naar fabrikanten die transparant zijn over hun productieproces en letten op zaken zoals waterverbruik, uitstoot van schadelijke stoffen, en eerlijke arbeidsomstandigheden. Labels zoals OEKO-TEX, Fair Trade of EU Ecolabel kunnen hierbij een goede indicatie zijn.
  3. Modulaire of aanpasbare ontwerpen
    Kies voor een bank met een modulair ontwerp of verwisselbare onderdelen. Dit maakt het makkelijker om onderdelen te vervangen of de bank in de toekomst aan te passen. Zo verleng je de levensduur van de bank en hoef je niet meteen een nieuwe aan te schaffen.
  4. Vulmaterialen en afwerking
    Het soort vulling dat wordt gebruikt, speelt een grote rol in de duurzaamheid van de bank. Vermijd synthetische vullingen zoals schuimrubber dat chemicaliën bevat. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke vullingen zoals wol, katoen of latex, of kijk naar opties met gerecycled schuim. Ook de afwerking (bijv. plantaardige verf) kan invloed hebben op de duurzaamheid.
  5. Kwaliteit en levensduur
    Investeer in kwaliteit. Een stevige bank van hoogwaardige materialen gaat langer mee en zorgt ervoor dat je niet snel een nieuwe hoeft te kopen. Let bijvoorbeeld op de sterkte van de verbindingen, het frame, en het comfortniveau van de bank. Goedkoop kan duurkoop zijn als het gaat om meubels.
  6. Reparatie- en onderhoudsmogelijkheden
    Een duurzame bank is vaak makkelijk te repareren of opnieuw te stofferen. Let bij de aanschaf op hoe gemakkelijk de bekleding kan worden verwijderd en gewassen, en of de fabrikant of winkel reparatieservices aanbiedt. Dit draagt bij aan een langere levensduur.
  7. Eind van de levenscyclus
    Denk na over wat er gebeurt aan het einde van de levensduur van de bank. Kunnen de materialen gerecycled worden of is de bank biologisch afbreekbaar? Dit is een belangrijk aspect om de totale milieu-impact te verminderen.

zitbank kopen

Denk daarbij ook aan hoe lang een bank mooi blijft ook qua stijl. Dus ga je een bank kopen? Kies een bank waar je niet al te snel op uitgekeken raakt! Je kan je interieur makkelijk aanpassen aan trends door middel van accessoires, zoals kussentjes en kleedjes. Trouwens, bij sommige webshops – zoals Fonq – kun je filteren op duurzame opties.

Extra tips voor een duurzame bank

Tip: schapenvachtjes zijn hip en staan heel sfeervol, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je bank langer meegaat. Zelf zit ik altijd op een mooie schapenvacht. Koop deze wel via een handelaar of boer, bijvoorbeeld op een markt, en liever niet via een groot warenhuis.

Tip: kies voor een bank waarbij je de hoezen kunt afnemen. Iets anders waar je nog kunt letten, is of de stof eventueel los te halen is, zodat het gewassen kan worden. Of dat de leverancier bijvoorbeeld aparte hoezen verkoopt, zodat je deze kan vervangen mocht dat nodig zijn.

Heb jij er wel eens bij stil gestaan om ook bij de aanschaf van meubels te letten op duurzaamheid?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *