Zonnebrandcrème: smeren of niet smeren?

Ah, de zomer komt er weer aan. Ik kijk er al helemaal naar uit: lekker in de tuin met een goed boek, de vogeltjes die fluiten en de warmte van de zon op mijn rug. Wij mensen leven weer op met het extra daglicht, we genieten ervan als we geen dikke jassen meer aan hoeven. Maar vraag jij je ook af of het nodig is je te beschermen tegen de felle stralen van de zon? Misschien kies je in dat geval voor zonnebrandcrème, maar hoe veilig zijn die eigenlijk? Zowel voor jezelf als voor het milieu?

blog zonnebrandcreme

Er is veel geschreven over zonnebrandcrèmes. De hoeveelheid informatie is helaas wel verwarrend en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ben eens op zoek gegaan om de feiten op een rijtje te zetten. Als eerste: waar zijn zonnebrandcrèmes eigenlijk goed voor? Het is de bedoeling dat ze je beschermen tegen de straling van de zon, en het is belangrijk te letten op de UVA en UVB stralen. De stoffen die dit doen zijn chemisch en kunnen slecht voor jou zijn, maar ook voor het milieu.

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrème

De belangrijkste stoffen die genoemd worden zijn oxybenzone en nano-deeltjes, zoals titanium dioxide. Deze absorberen de straling van de zon en reflecteren ze. Helaas zijn het ook de stoffen die het schadelijkst zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat oxybenzone koraal beschadigt. In het zeewater van o.a. Costa Rica, de Rode Zee, Aruba en Hawaii, drijft een olie-achtig laagje op het water. Dit komt van alle zonnebrandcrème die er gebruikt wordt door zonnebadende en zwemmende toeristen. En dit zijn vele duizenden tonnen resten van zonnebrandcrème per jaar! Maar de stoffen komen niet alleen door te zwemmen in het zeewater. Ook als je doucht en de crème van je lijf wast, spoelen de chemicaliën daarna via het riool de zee weer in. Dit geldt voornamelijk in landen waar het afvalwater minder goed gezuiverd kan worden.

zonnebrandcreme blog

De schadelijke stoffen in zonnebrandcrème veroorzaken dus sterfte onder het koraal. Maar oxybenzone en nanodeeltjes zijn voor vissen, algen, zeekomkommers en zoogdieren net zo schadelijk. Vissen kunnen zich niet goed meer voortplanten door hormoonveranderingen en bij zoogdieren kan het kanker veroorzaken. Het is bewezen dat deze stoffen ook in mensen, binnen een half uur in de urine zijn waar te nemen. Dus van je huid zijn ze vrijwel direct in je bloedbaan terecht gekomen. En via borstvoeding geef je ze ook door aan je baby.

Smeren of niet smeren?

Door te smeren beschermen we onszelf tegen teveel straling van de zon. Verbranden is pijnlijk en natuurlijk ben je ook bang voor huidkanker. Maar het is de moeite waard om te overdenken of het medicijn niet erger is dan de kwaal. Ik denk dat het tijd is om alternatieven te overwegen.

Tips:

  • Smeer niet je hele lichaam in. Vaak is het voldoende om je gezicht en schouders in te smeren. Dit scheelt al 90% in gebruik van zonnebrandcrème.
  • Gebruik een hippe zonnehoed en draag een UV-werend t-shirt of broek. Dan is smeren helemaal niet nodig.
  • Overweeg hoe groot het risico op huidkanker werkelijk is. We worden vaak banger gemaakt dan nodig. Als je in de schaduw zit, onder de bomen wandelt, of het is deels bewolkt, dan hoef je misschien niet eens te smeren. Ga bewust om met de zon en je eigen lichaam.
  • Kies je voor biologische zonnebrandcrèmes, let dan op de ingrediënten. Ook biologische crèmes kunnen nano-deeltjes en andere chemicaliën bevatten. Dan is bijvoorbeeld maar een klein percentage biologisch.

Ik ga in ieder geval eens goed kijken naar de ingrediënten van mijn zonnebrandcrème. Ik kies liever voor bewust omgaan met natuurlijk zonlicht, dan griezelige stoffen op mijn huid. Wat denk jij over de gevaren van zonnebrandcrème? Of ben je juist banger voor huidkanker?

2 reacties op “Zonnebrandcrème: smeren of niet smeren?

  1. Valerie zegt:

    Dag Mirjam. Hoe je dit nu verwoord lijkt het alsof titaniym dioxide = nano deeltjes. Dat klopt niet. Titanium dioxide is net één van de betere bestanddelen in zonnecrème. In veel types zonnecrème zijn dit grotere (niet-nano) partikels die helemaal niet schadelijk zijn. Het gebruik van deze bestanddelen in hun nano-vorm zorgt ervoor dat de witte waas die deze producten op de huid achterlaten, minder aanwezig is. Puur voor het esthetisch aspect dus. Als het nano-partikels betreft staat dit normaal gezien wel aangegeven op de verpakking. Wat je zegt over oxybenzone is helemaal waar, dit zou verboden moeten worden.

  2. Linda zegt:

    Hallo Mirjam,

    Ik denk dat je bedoelingen goed zijn: je zet je vraagtekens bij het gebruik van zonnebrandbescherming met synthetische ingrediënten.
    Maar ik hoop ECHT dat niemand jouw tips gaat opvolgen om minder te smeren!
    Dit zijn zeer gevaarlijke uitspraken: ‘Als je in de schaduw zit, onder de bomen wandelt, of het is deels bewolkt, dan hoef je misschien niet eens te smeren.’

    Hoe groot is de kans op huidkanker? Nou, groot!
    Lees dit maar: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/veel-vaker-agressieve-huidkanker-we-nemen-het-niet-serieus-en-zijn-laks-met-smeren

    Ik ben op reis geweest in Australie en daar krijgt 1 op de 3 mensen huidkanker. Hun motto:

    Slip on a shirt, Slop on the 30+ sunscreen, Slap on a hat, Seek shade or shelter, Slide on some sunnies.

    Zonnebrandcreme is onmisbaar als je je huid wilt beschermen.

    Wat ik wel goed vind, is dat je kritisch kijkt naar de ingrediënten van de producten die je gebruikt. Zelf kies ik al jaren voor natuurlijke zonbescherming die het zee-leven niet beschadigt.

    Kijk eens op de website van Naoki: https://naoki.nl/natuurlijke-dierproefvrije-zonnebrand-producten/
    En bij Big Green Smile: http://www.biggreensmile.nl/tags/zonnecreme.aspx?tag=Zonnecreme

    Met zonnige groet,
    Linda

Reacties zijn gesloten.