Zo word je vegan! Tips om zuivel te vervangen voor plantaardige producten

We hebben een warme en droge zomer achter de rug. Het heeft zo weinig geregend dat ons werd gevraagd om korter te douchen. Vakantiegangers zagen lege rivierbeddingen en thuisblijvers zagen de bloemen in hun tuin verpieteren.

En dan is er ook nog een onverwacht gevolg van droogte: droge grond kan minder goed water opnemen waardoor er, áls het een keer regent, veel water wegspoelt. De grond kan niet van dit water profiteren én het zorgt voor overstromingen.

We moeten dus zuinig omgaan met water. Maar dat ‘korter douchen’ zet niet veel zoden aan de dijk als water elders verspild wordt. Tijdens het ontbijt bijvoorbeeld. Voor de productie van één liter koemelk is namelijk 1000 liter water nodig. Overstappen op plantaardig bespaart dus een heleboel water. Go vegan, safe water.

vegan zuivel vervanger tips

Maar hoe dan?

In supermarkten en biologische winkels is er een ruim aanbod aan plantaardige alternatieven, maar waar begin je?

Bij deze mijn vegan-zuivel-tips:

Melk, maar dan echt voor elk

Zelf ben ik nooit een groot fan geweest van een glas koemelk. Alleen ijskoud lustte ik het wel. Maar chocomel, dat vond ik zowel koud als warm lekker. Warm maak ik ‘m het liefst met kokos-rijstmelk. Die is van nature zoet van smaak, dus je hoeft alleen nog maar cacao toe te voegen. 
Rijstmelk is licht zoet, havermelk is iets vetter en amandelmelk is een beetje bitter van smaak. Zelf heb ik een voorkeur voor havermelk als ik overnight oats maak. Ook omdat er voor de productie van havermelk niet veel land en water nodig is.

Roomwit
te yoghurt

In de zomer ontbijt ik graag met een bordje ‘yoghurt’ met blauwe bessen of frambozen uit eigen tuin. Mijn lievelingsyoghurt is de Oatly Greek Style (te koop bij de grotere Jumbo’s). Mijn op één na favoriet is Friendly Viking’s Greek Style O’Ghurt. Die laatste is wat neutraler van smaak, maar ik roer er altijd wat Maca poeder doorheen om ‘m op smaak te brengen.

vegan worden plantaardige yoghurt

Mijn man is een fanatiek sporter, dus hij geeft de voorkeur aan een yoghurt met een hoger percentage eiwitten: zijn favoriet is de Skyr Style yoghurt van Provamel. De Skyr Style is ook een goede yoghurt om als basis van sausjes te gebruiken. 
Veel andere soorten yoghurt vind ik waterig. Maar dat is dan natuurlijk weer geen probleem als je ze door je smoothie wil doen.

Met boter en zout

Boter at ik al nauwelijks, maar zo heel af en toe, een laagje boter en een beetje zout op een stukje versgebakken brood… Dan kies ik Floraplant. Veel lekkerder en romiger dan ‘gewone’ margarine in een papiertje.

Bij de (kaas)plakken neerzitten

En dan komen we bij het pijnpunt: kaas. Ik zeg het eerlijk: van kaas moet je afkicken. Ik zou iedereen die vegan wil gaan eten aan willen raden om een paar maanden geen kaas te eten en dán pas vegan alternatieven te gaan proberen.

Want nee, het is niet hetzelfde. Maar er is een keur aan plantaardige roomkaasjes die heerlijk zijn: Simply V, Soyananda, Wild Westland, Oatly. En dan zijn er nog de luxe kaasjes van Max & Bien en Willicroft (online te bestellen). Maar die plakken die je in de supermarkt kan kopen? Die zou ik vooral gebruiken voor tosti’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *