Zo maak je een vegan Kerstdiner zonder dat je gasten het doorhebben (met recept!)

Een vriendin van mij verandert tegen het einde van december haar profielfoto op Facebook altijd in een Loesje-tekst: Kerst Ren Dieren Ren.

Grappig, maar tegelijkertijd ook heel erg pijnlijk.

Want waarom is er ooit bedacht dat de kerstgedachte pas écht goed kan worden uitgedragen als er een stuk dood dier op tafel wordt gezet. Jozef en Maria hebben die os en die ezel toch ook gewoon met rust gelaten? Sterker nog, ze waren te gast in hún stal…

vegan kerstdiner

Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om met de feestdagen een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel te zetten. In het Blad bij NRC stond laatst een menu van sterrenchef Soenil Behadoer waarin groenten als topinamboer en biet en heerlijke verse kruiden centraal stonden, maar ook als je het iets simpeler houdt zijn er heerlijke vegetarische opties.

Zo eten wij waarschijnlijk een schijt-aan-kerst-diner van Quorn in saus met ovenfrietjes en gebakken champignons en doperwtjes. Of een simpele pasta met vegaballetjes. Of, als mijn man wél zin heeft om uitgebreider te koken, een heerlijke curry met gele kokosrijst en kipstucjes van de Vegetarische Slager.

Met dat laatste ingrediënt kun je trouwens ook prima je verstokt vleesetende familie foppen als je een gerecht moet maken voor een lunch of brunch. Mijn persoonlijke thuiskok maakte namelijk voor mijn verjaardag een kip-kerriesalade die gretig aftrek vond.

Je hebt nodig:

  • 1 bakje kipstucjes (of twee als je de dubbele hoeveelheid gaat maken, wat wel zo verstandig is)
  • een halve appel (of een hele dus)
  • 2 eetlepels mayonaise (gewone of vegan)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • citroensap
  • zout

Bak de kipstuckjes in 1 el olie in de koekenpan tot ze bruin zijn. Laat ze vervolgens afkoelen en trek ze met twee vorken uit elkaar tot kleinere stukjes. Schil de appel (een Santana is lekker knapperig) en snijd deze in reepjes. Meng de mayonaise, kerriepoeder, gehakte bieslook en een paar druppels citroensap (naar smaak) door elkaar en roer hier de appel reepjes en kipstuckjes door. Breng op smaak met zout en eventueel wat chilipeper en/of kurkuma.

Op de website van De Vegetarische Slager vind je nog veel meer heerlijke vegetarische gerechten. Dan kunnen de dieren dit jaar veilig in de stal blijven.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.