Zo maak je je huis en jezelf winter-ready

Sinds een paar weken is het wintertijd. De klok ging een uur terug en het wordt vroeg donker. De één vindt het maar niks om in het donker naar huis te fietsen vanuit werk, de ander vindt het heerlijk om aan het eind van de middag al dat knusse gevoel van een winterse avond te ervaren. Hoe kun jij die ultieme gezelligheid in huis creëren en zo de wintertijd met al zijn charme omarmen? Wij geven graag een aantal tips!

maak je huis winter ready blog

Werken met warme kleuren

Door warme kleuren toe te voegen in je interieur, kun je al bij binnenkomst een warm gevoel creëren. Warme kleuren zijn geel, oranje, rood en alle kleuren die je krijgt als je deze drie basiskleuren mengt. Denk bijvoorbeeld aan bordeaux rood, roest oranje, pastel geel, aardetinten of donkerbruin.

Warme kleuren toevoegen betekent niet dat je je complete huis moet verven. Dit is natuurlijk een optie, maar ook met bijvoorbeeld een paar duurzame kussens, dekens, een mooi vloerkleed of een vintage stoel kom je al een heel eind. Combineer je meerdere warme kleuren in huis, dan creëer je niet alleen gezelligheid, maar ook diepte en speling.

Warme, zachte elementen toevoegen

We doelen niet op elementen voor een warme sfeer, het gaat hier om fysieke warmte en comfort. Denk aan warme dranken, kaarsen, dekens, kussens, sloffen en zachte huispakken van duurzaam materiaal. Elementen die een momentje voor jezelf compleet maken. Het is tenslotte zo fijn om vanuit werk een comfortabele outfit aan te trekken en heerlijk met een kopje thee of chocomelk (met slagroom uiteraard) onder een dekentje op de bank te zitten. Juist als je geen fan bent van de wintertijd, zou je zulke momentjes voor jezelf moeten creëren!

Isolerende raamdecoratie

Raamdecoratie zorgt voor sfeer, privacy, en houdt kou en lawaai buiten. Er zijn talloze opties voor raamdecoratie, zoals gordijnen, jaloezieën, plisses of bijvoorbeeld lamellen. Als je geen ruim budget heb, kies dan voor een goedkoop rolgordijn. Rolgordijnen zijn betaalbaar, makkelijk in gebruik, onderhoudsarm en passen voor ieder type raam.

maak je huis winter ready

Als je kiest voor een verduisterend rolgordijn, hou je niet alleen het licht buiten, maar hou je ook zoveel mogelijk warmte binnen. Verduisterende rolgordijnen hebben namelijk een isolerende werking. Hiermee hou je ook nog eens de energierekening laag, wat weer bijdraagt aan het milieu.

Sfeervolle verlichting

Verlichting is ontzettend bepalend voor de sfeer in huis. Je kunt je zithoek nog zo goed aankleden, als er een felle lamp boven de bank hangt blijft de gezellig ver te zoeken. Soms heb je dat licht natuurlijk nodig, dus zorg ervoor dat er naast de hoofdlampen ook andere lichtbronnen zijn die zachter licht geven. Kijk ook eens naar de opties voor een dimmer. Zo kun je zelf het licht aanpassen aan je mood.

Ook kaarsen creëren licht en, zoals we hierboven al noemde, warmte. Dit doen kaarsen zonder energie te verbruiken, wat goed is voor het milieu. Daarentegen komen bij het branden van kaarsen schadelijke stoffen vrij, zoals CO2 en roet. Brandt daarom kaarsen met mate en zet na afloop een raampje open voor ventilatie. Wat sowieso lekker is voor wat frisse lucht ’s nachts.

Winterse geuren

Misschien zou je hier niet zo snel aan denken, maar geuren zijn erg associatief, ze roepen onbewust gevoelens op. Zo kan een geur ook een gevoel van warmte en gezelligheid oproepen. Wat die geur precies is, is voor iedereen anders, maar geuren zoals kaneel, kruidnagel, brandend hout, appel of appeltaart, nootmuskaat en vanille worden vaak beschouwd als winterse geuren. Lekkere geurkaarsen of geurstokjes kunnen dus absoluut bijdragen aan een knus gevoel in huis.

Wat doe jij om om je huis winter-ready te maken?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.