Zo kun je energie besparen in je eigen keuken

Hoe milieubewust we ook zijn, soms kiezen we voor gemak en snelheid. Zo komen er in onze keuken allerlei apparaten terecht, meer dan we misschien wel wilden. Sommige zijn echt wel nuttig en je zou niet zonder willen (zoals de koelkast en vriezer). Maar anderen hebben we eigenlijk helemaal niet echt nodig of verbruiken meer energie dan een alternatief. Het is goed om eens kritisch in je keuken rond te kijken. Misschien valt ook hier nog iets te besparen.

energie besparen keuken blog

Koelkast en vriezer

Een koelkast houdt dag en nacht je eten en drinken koel. Dat is maar goed ook, want daardoor kunnen we het langer goed houden. De koelkast is het zuinigste als de temperatuur niet te vaak stijgt. Dat gebeurt natuurlijk elke keer als je de deur open doet. Daarom is het goed om die momenten zo kort mogelijk te maken. Ook is het belangrijk dat de rubbers in de deur goed aansluiten.

Hetzelfde geldt voor de vriezer. Verder zou je goed moeten opletten dat er geen ijs vormt. Dit belemmert de werking en daardoor verbruikt de vriezer meer energie. Het is goed om hem regelmatig te ontdooien om overtollig ijs te verwijderen. Zet je vriezer ook niet kouder dan -18 graden. Een lagere temperatuur voegt namelijk niets toe, maar kost wel meer stroom. Als je iets moet ontdooien uit de vriezer, is het handig om dit in de koelkast te leggen. De kou die het afgeeft, helpt de koelkast koelen, wat energie bespaart.

Hand wassen of afwasmachine?

Ik vraag het me ook altijd af: wat is nu zuiniger, de afwasmachine of met de hand afwassen? Wat water betreft, scheelt het in principe niets. De afwasmachine verbruikt net zoveel water als wanneer je met een teiltje afwast. Maar de afwasmachine heeft natuurlijk stroom nodig. Een nieuwe vaatwasser verbruikt 0,8 kWh per wasbeurt (twee keer zoveel als je wasmachine). Bespaar water door niet af te spoelen en gebruik het ecoprogramma. Doe de afwasmachine pas aan als deze helemaal vol zit.

Koken

Elektrisch koken is zuinig. Je verwarmt je pannen efficiënter (zeker als je pannen hebt met vlakke bodems, die goed aansluiten op de kookplaat). Inductie is eveneens zuinig en zorgt ook voor een snelle verwarming van de pan. Gas is een fossiele brandstof, dat raakt eens op en het draagt bij aan het broeikaseffect.

Bespaar nog meer energie door de afzuigkap niet te lang aan te laten staan. Een ander elektrisch apparaat dat veel stroom verbruikt, is de magnetron. In 10 minuten slurpt dit apparaat 127 kWh. Ook de friteuse verbruikt veel, in 20 minuten 255 kWh. Vergelijk je de oven en de slowcooker, dan ontlopen ze elkaar niet veel. De oven staat korter aan, maar verbruikt meer stroom per uur. In de slow cook stand, is de slowcooker iets voordeliger. Zet je hem op de hoge stand, dan verbruikt hij bijna twee keer zoveel stroom als een oven.

Water besparen

Ook met water kun je zuiniger doen. Het duurt altijd een poosje voor er warm water uit de kraan komt. Vang dit lauwe water op in een emmer of bakje, het is zonde om weg te laten lopen. Met dit water kun je de planten of dieren water geven. Je kunt ook voor een kokendwaterkraan gaan, maar die maken gebruik van een boiler. Ze houden dus water constant warm, wat best veel stroom kost. Op die manier verbruikt zo’n kraan meer energie dan bijvoorbeeld een waterkoker.

We kunnen altijd zuiniger zijn, ook in de keuken. Maar we maken ook keuzes, want zonder koelkast willen we toch echt niet. En een afwasmachine, hebben we die echt nodig? Ik heb er wel een, maar zet hem niet elke dag aan. Daarmee probeer ik wel te besparen. Heb jij nog tips om energie te besparen in de keuken? Laat het ons weten!