World Cleanup Day: Maak de wereld een stukje schoner

Flesjes. Blik. Plastic zakken. Niet alleen in steden, ook in de natuur kom je regelmatig afval tegen. Afgelopen zomer was ik op de Veluwe, midden op een heideveld en daar vond ik verspreid over meerdere vierkante meters een grote hoeveelheid glasscherven. Ik vroeg me af hoe dat daar terecht was gekomen? Belangrijker nog was de vraag: hoe krijg ik het er weg? Maar ik had geen tas bij me. Ik heb het zoveel mogelijk bij elkaar gelegd en begraven. Een druppel op een gloeiende plaat. Maar met World Cleanup Day op 19 september kun je wel een verschil maken!

doe mee world cleanup day 2020

Hoe ons afval de natuur bedreigt

Op 19 september is het weer zover: de grootste wereldwijde opruimactie vind weer plaats. 180 Landen doen mee, op deze dag werken 20 miljoen mensen samen om de wereld een beetje schoner te maken. Dat is wel nodig ook, want we maken er met zijn allen een behoorlijk vieze boel van. Ons afval vind je niet alleen terug in steden en dorpen, maar ook in de natuur, zowel op het land als op het water.

Daar is het een bedreiging voor alle levende wezens. Vissen, vogels en andere dieren denken dat stukken afval voedsel is. Giftige stoffen komen daardoor in hun lichaam terecht. Dieren raken verstrikt in stukken plastic en verwonden zich aan blik en glas. In feite zouden we elke dag moeten opruimen. Maar we nemen in ieder geval een belangrijke stap door aan World Cleanup Day mee te doen.

Afval opruimen helpt!

Deze dag wordt in Nederland georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. Het doel is tweeledig. Als eerste is het natuurlijk de bedoeling dat er zoveel mogelijk afval wordt opgeruimd. Maar dat niet alleen: we moeten ook meer leren over wat er precies op straat en in de natuur terecht komt en waar het vandaan komt. Als we hier meer over te weten komen, kunnen er hopelijk oplossingen gevonden worden.

Dat wordt inzichtelijk gemaakt door een app te gebruiken, de Litterati-app (litter is afval in het Engels). Tijdens het afval rapen, maak je van elk stuk afval dat je vindt een foto in de app en geeft aan in welke categorie het valt (blik, glas, plastic enz). Zo komt men meer te weten over welk soort afval het meeste voorkomt en waar. Zelfs de merken worden geregistreerd, zodat we dit probleem bij producenten onder de aandacht kunnen brengen. Hopelijk worden er dan andere verpakkingen bedacht of meer statiegeld ingevoerd.

doe mee world cleanup day 2020 2

De cijfers van vorig jaar waren duidelijk: 60% van het afval was plastic, 16% was papier, 17% metaal/aluminium. Niet verbazingwekkend waren de meest voorkomende merken: Red Bull, Heineken, McDonalds, Marlboro en Coca Cola.

Doe mee met World Cleanup Day

Ook jij kunt zaterdag 19 september de handen uit de mouwen steken. Scholen en bedrijven kunnen meedoen, maar ook als privé persoon kun je zelf aan de slag. Je kunt kijken of er bij jou in de buurt iets georganiseerd is en je aansluiten. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf nog iets op touw te zetten. Breng mensen uit je buurt bij elkaar en begin een opruimgroep. Je meldt je actie aan op de website via https://www.worldcleanupday.nl/cleanup-acties/. Op het moment van schrijven zijn er in ons land al 713 opruimacties en doen er 7591 mensen mee! Sluit jij je ook aan?

Ook al is dit een goed doel, ook bij deze actie moeten we rekening houden met de corona richtlijnen. De groepen waarmee opgeruimd wordt, kunnen niet te groot zijn. En zorg dat je altijd 1,5 meter afstand kunt houden! Maar ook op deze manier kunnen we samen de wereld weer een stukje schoner maken!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.